Za probleme koji su nastali u vezi sa navodnim nestankom dokumentacije sa otiskom prsta haškog optuženika Ratka Mladića, najveću odgovornost snose nekadašnji funkcioneri policije iz Miloševićevog vremena, jer kako tvrdi sagovornik Danasa, u okviru policije postoji nekoliko paralelnih službi.

Danas saznaje iz vrha MUP da će biti saslušavani svi koji su u to vreme mogli da imaju bilo kakve veze sa izdavanjem lične karte Mladiću, jer je ovaj najverovatnije podneo zahetv, telefonom obavestio nekoga u policiji da je to uradio i bez utvrđivanja identiteta preko otisaka prstiju, napravljena mu je nova lična karta. Prema istom izvoru, da informacije o potrazi za Mladićem i Goranom Hadžićem „cure“ iz policije utvrđeno je od momenta kada je Saša Vukadinovićpostao direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i kada je BIA ustanovila da su Radovan Karadžić, Stojan Župljanin, Zdravko Tolimir i Vlastimir Đorđevićimali lažnim lične karte izdate na originalnim o Prema informacijama Danasa, MUP nikada nije pokušavao da uporedi Mladićeve otiske prstiju s podacima iz policijske baze podataka. U MUP-u je našem listu potvrđeno da takve provere Mladićevih otisaka prstiju dosad nisu rađene, ali da se sada radi na tome.

Do konfuzije u javnosti je došlo nakon objavljivanja informacije u pojedinim beogradskim medijima da je iz evidencije BIA nestala dokumentacija sa otiskom Mladićevog prsta, ali i da je ova agencija isključena iz potrage za haškim optuženicima.

Direktor BIA Saša Vukadinovićdemantovao je juče da je iz te agencije nestao dokument na kome se nalazi otisak prsta Ratka Mladića i istakao da se BIA ne bavi izdavanjem ličnih dokumenata (lična karta, pasoš), „pa samim tim nije ni bilo mogućnosti da iz Agencije nestane personalni karton sa otiskom Mladićevog prsta“. Šef BIA je naglasio da svu dokumentaciju koju ta agencija poseduje čuva na „apsolutno bezbedan način“.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajićizjavio je juče da u Akcionom timu za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika „postoji odlična saradnja i koordinacija bezbednosnih službi u potrazi za preostalim haškim beguncima“. Ljajićje istakao da tim, u kojem je i direktor BIA Saša Vukadinović, radi „potpuno jedinstveno“, kao i da BIA nema nikakve veze sa nepostojanjem kartona sa otiscima prstiju Ratka Mladića u evidenciji izdatih ličnih karata, jer „BIA ne izdaje lične karte“. On je precizirao da je tačno da Mladićevog kartona nema, ali je objasnio da se u ovom trenutku ne zna ni da li je on uopšte postojao, kao i da se utvrđuje da li je za izdavanje Mladićeve lične karte uopšte postojao zahtev sa pratećom dokumentacijom i ako je postojao na koji je način nestao. Akcioni tim, tvrdi Ljajić, ima kopiju Mladićeve lične karte izdate 3. novembra 1999. u policijskoj stanici u Ljermontovljevoj ulici, u Beogradu. U toj stanici je tada, bila pogranična policija, policija za strance i upravne poslove, podsetio je Ljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari