Bivši portparol NATO: Kurti poslušao savet EU da ne otvara most, mere EU mogle bi da budu ukinute ove jeseni, postoji uslov 1foto Vojin Radovanović Danas

Bivši portparol NATO-a tokom rata na Kosovu, Džejmi Šea, prokomentarisao je političku situaciju i trenutne odnose između Kosova i Evropske unije, dok je premijer Aljbin Kurti boravio u Briselu ove nedelje.

On je rekao da je Kurti poslušao savet EU da se most na Ibru ne otvara za saobraćaj i kaže da, kada dođe novo rukovodstvo bloka, kaznene mere protiv Kosova mogu biti ukinute ove jeseni. To je povezao i sa nastavkom kosovsko-srpskog dijaloga u Briselu.

„Premijer Kurti je ove nedelje u Briselu gde svakako može da lobira da se mere EU uklone. On je poslušao savet EU da se most u Mitrovici ne otvara za saobraćaj. Ali novo rukovodstvo EU tek treba da preuzme dužnost nakon izbora za Evropski parlament prošlog juna. Nova komisija imenovana je tek danas. Uskoro bi trebalo da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. Tako da očekujem da će mere EU protiv Kosova biti ukinute kasnije ove jeseni, pod uslovom da na Severu postoji period zatišja i da Priština uloži napore da reintegriše Srbe u policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju. Vučić je pozvao da se to dogodi i to će za njega biti test da konstruktivno radi na tome da se to sprovede”, rekao je juče javnom servisu.

Premijer Kurti je pre tri dana otputovao u Brisel kako bi učestvovao na radnom ručku koji je priredila predsednica Evropske komisije za šest lidera Zapadnog Balkana, a na kojem je ključna tema bio Plan rasta koji je EU izradila za region.

Kurti je posle sastanka koji je imao sa Fon der Lajen rekao da članstvo u EU „ostaje naš jasan cilj“ i da je vreme da Kosovo dobije status zemlje kandidata.

„Prvi formalni korak za apliciranje načinili smo u decembru 2022. godine, a vraćanjem proširenja na dnevni red Evropske unije pravo je vreme da Kosovo dobije zasluženi status zemlje kandidata. Ispunili smo mnoge reforme, pokazali nepokolebljivu privrženost evropskim i demokratskim vrednostima, kao i visok nivo institucionalne pripremljenosti. To smo dokazali i povodom plana rasta. Prva smo zemlja koja je napredovala sa neophodnim koracima, kao što je podnošenje Reformske agende”.

Kurti je rekao da je proširenje Evropske unije, posebno nakon ruske vojne agresije u Ukrajini, najbolji odgovor za sve one koji ugrožavaju bezbednost, mir i jedinstvo Evrope.

U međuvremenu, na sastanku sa generalnim direktorom za proširenje Evropske unije, Gertom Janom Kopmanom, koji je Kurti imao posle Fon der Lajen, obećao je da će Kosovo sprovesti sve odgovarajuće obaveze koje proizilaze iz Osnovnog sporazuma o putu ka normalizaciji i implementacionog aneksa, uključujući sve prethodne sporazume u dijalogu.

Osim toga, Kurti je obećao posvećenost i konstruktivan angažman u procesu dijaloga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari