Bivši predsednici opštine Sjenice predvode liste na lokalnim izborima 1Sjenica Foto: Beta/Emil Vaš

Na lokalnim izborima, 2.juna, u sjeničkoj opštini učestvovaće 10 lista, četiri su partijske i, zvanično, šest je grupe građana.

Na glasačkom listiću prve pozicije pripadaju koaliciji srpskih stranaka okupljenih oko SNS, Stranci pravde i pomirenja (SPP), SDA Sandžaka i Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), a na ostalim mestima su izborne liste grupa građana. Oni će se boriti za 39 odborničkih mesta u lokalnoj skupštini.

Svi nosioci izbornih lista, ali i znatan broj kandidata za odbornike, godinama su poznati biračima, nekada na jednoj, sada na drugoj listi, nekada partijski disciplinovani sada samostalni.

Za dva najžešća protivnika važe liste SPP i SDA Sandžaka, koje imaju „posebnost“ što su njihovi nosioci bivši predsednici opštine Sjenica, Munib Mujagić, iz SPP, i Hazbo Mujović, kadar SDA Sandžaka.

Mujagić je bio predsednik te opštine od 2020. Do kraja prošle godine, a Mujović, u dva uzastipna mandata, od 2012. – 2020. i on je, nakon političke regabilitacije prošlog leta, učestvovao, sa odborniima SDP i grupe građana, u rušenju SPP vlasti i stavaranju nove skupštinske većine.

SPP kandidati su u predizbornoj kampanji, u kojoj učestvuje i predsednik partije Usame Zukorlić. Obilaze birače, za sada, po seoskim centrima i govore o troipogodišnjim rezultatima rada.

SDA Sandžaka je među potencijalnim biračkim telom, ali i vrlo aktivna u organizovanju konferencija za novinare i pisanju saopštenja.

U jednom od poslednjih saopštenja optužili su Zukorlića i Mujagića „da ovih dana izgovaraju niz dezinformacija i laži i dezinformišu građane Sjenice i celog Sandžaka“.

Tvrde da SPP, za tri i po godine vladanja, nisu ništa uradili „za poboljšanje uslova života“, da iz opštinskog budžeta nisu finansirali asfaltiranje ni jedna ulice u gradu, niti seoskih puteva, jer „sve je finansirano sredstvima iz državnog budžeta, a što je prethodno ugovorila SDA Sandžaka“.

Pominju izgradnju OŠ „Svetozar Marković“, Sjeničke kuće, da je zaustavljena izgradnja zatvorene pijace, uništen Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela, zatvoren Ski centar Žari.., a nema ni auto puta preko Pešteri.
Parija Sulejmana Ugljanina u svoje zasluge, za vreme osmogodišnjeg vladanja, ubraja „stotine kilometara novih asfaltiranih puteva na selu i ulica u gradu, rekonstrukciju gradskog vodovoda i otvaranje mnogo seoskih vodovoda, izgradnja modernog šetališta u centru grada, iz gradnja Ski centra Žari sa jedinom biatlon stazom u Srbiji i pripremila još na desetine projekata, koje je SPP vlast uništila“.

Munib Mujagić, nosilac liste i kandidat SPP za predsednika sjeničke opštine, za Danas, je odbacio sve optužbe.

Rekao je da je opština Sjenica 2020.godine, kada su došli na vlast bila prezadužena. Dug je bio 7,5 miliona evra i da su, za tri i po godine, uspeli da ga svedu na, i dalje velih, oko 2,8 miliona evra.

– Normalno je da prezadužena opština, za realizaciju kapitalnih investicija, očekuje pomoć države i inostranih donatora. Mi smo, za te tri i po godine, dobili – naglašava Mujagić.

Kaže da je OŠ „Svetozar Marković“, čija izgradnja je počela 2021.godine, potpuno završena i tehnički primljena i da se njeno otvaranje očekuje nakon izbora. U izgradnju najsavremenije škole, koja u svom sastavu ima i bazen, država je uložila 12,5 miliona evra. Uspeli su da završe zgradu dečijeg vrtića površine hiljadu kvadrata, koju je SDA vlast gradila 12 godina.
Posebno ukazuje na izgradnju studentskog doma, čija izgradnja je trajala više od šest gdoina. Ta izgradnja postala je predmet interesovanja Specijalnog tužilaštva. SPP vlast je tu građevinu preimenovala u učenički dom sa smeštajnim kapacitetima od 168 ležajeva.

Toliko vremena je trebalo i za izgradnju Sjeničke kuće, u centru grda, kojoj su Mujagićevi prethodnici bili namenili restoran sa apartmanima. Umesto ugostiteljstva, kulinarstva i konačišta. Sjenička kuća je postala adresa za biblioteku, galeriju i organizovanje ostalih kulturnih sadržaja.

Sporenja između, optuživanja, demantovanja između ove dve partije, do kraja kampanje, biće još, radi novog privlačenja i prebacivanja biračkih glasova sa jedne na drugu stranu.

SPP nije htela u koaliciju sa SDA Sandžaka, na osnovu sporazuma o formiranju većine u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), koji je podrazumevao i stvaranje „stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama“. SDA je, u Sjenici, bila kreator obaranja SPP vlasti, a u Tutinu SPP odbornička grupa se raspala u rušenju, pa onda vraćanju na vlast SDA Sandžaka.

Kako je studentski postao učenički dom?

Izgradnja studentskog doma u sjenici počela je 2017.godine. U aprili te godine, tadašnji ministar prosvete Miladin Šarčević, predsednik sjeničke opštine Hazbo Mujović i rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) Miladin Kostić, potpisali su ugovor o izgradnji.

Prethodno je Senat te visokoškolske ustanove doneo odluku o premeštanju Departmana hemijsko-tehnoloških nauka u Sjenicu. Departman sa tri studijska programa, poljoprivredna proizvodnja, prehrambene tehnologije i biotehnologija, na raspolaganju je imao tri savremene laboratorije za analizu mleka, mlečnih proizvoda i za analizu mesa i mesnih proizvoda, smeštenih u Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela, čiju izgradnju su finansirali inostrani donatori.

Narednih nekoliko godina DUNP je raspisivao konkurse za prijem 60 studenata na studijske programe u Sjenici i svi su bili na budžetu. Izostalo je očekivano interesovanje, a kod izgradnje studentskog doma negde je „zapelo“, i to sada utvrđuju nadležni državni organi.

Započeta građevina je završena i pretvorena u učenički dom, koji u savremeno opremljenim dvokrevetnim sobama, može da primi 168 đaka Poljoprivredno- tehničke škole i Gimnazije iz udaljenih sela sa Pešterske visoravni.

Učenički dom je počeo da radi ove godine i odmah mu je trećina kapaciteta bila popunjena. Završetak radova i opremanje Finansirala je Vlada Srbije. Smeštaj u njemu košta 6 hiljada dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari