Bivši vojni ataše KBS Gaši: Poseta šefa CIA „prenošenje poruke“ - zabrinutost SAD akcijama na severu 1 EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Bivši vojni ataše KBS u Ajovi Džavit Gaši izjavio je da poseta direktora CIA Kosovu istovremeno pokazuje veliku američku posvećenost Kosovu, ali ne isključuje mogućnost da je reč o „prenošenju poruke“ o zabrinutosti vlade SAD zbog nekoordinisanih akcija Vlade Kosova na severu, prenosi RTK.

„Poseta direktora CIA Vilijama Bernsa pokazuje veliku američku posvećenost državi i narodu Kosova, što znači da se ono smatra malom zemljom, ali strateškim partnerom, što je važno i za nacionalnu bezbednost Kosova. SAD“, rekao je Gaši.

On je dodao da su ponekad ove posete „ opterećene implicitnim i eksplicitnim porukama“, ali da u nekim slučajevima postaju značajnije ako se ne iznesu javno.

„Ne znam da li su ove posete ranije bile nenajavljene. Posete se mogu brzo organizovati. Videli smo nedavnu zabrinutost američke vlade koju je preneo američki ambasador na Kosovu o nedostatku odgovarajuće ili dovoljne koordinacije Vlade Kosova, posebno za situaciju na severu. Znamo da je premijer Kurti u SAD. To bi takođe moglo da bude i prenošenje poruke, ali je ipak, pored predsednice, Berns posetio i OAK i Kosovsku policiju, dve institucije koje imaju obavezu da izveštavaju premijera”, rekao je Gaši.

On je dodao da se očekuje da predsednica Vjosa Osmani, osim što ima obavezu da bude u stalnoj koordinaciji sa premijerom, mora da sa njim koordinira i kada je reč o razgovorima koje je imala sa direktom CIA ili drugim političkim faktorima nakon ove posete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari