Svetski mediji juče su dosta pažnje posvetili preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji, uz ocenu da je najveći dobitnik koalicija okupljena oko SPS, kao i da su birači pokazali da se i dalje zalažu za članstvo države u EU.


Podgoričke Vijesti pišu da je lider socijalista Ivica Dačić „u poziciji da ucenjuje“ i demokrate i naprednjake, jer bez njegove podrške neće biti moguće formiranje novog saziva vlade, a riječki Novi list ističe da DS i njen predsednički kandidat Boris Tadić „nemaju pravog razloga za slavlje“.

Zagrebački Jutarnji list ocenjuje da su ovi izbori pokazali „gotovo podjednaku popularnost Tadića i predsednika SNS Tomislava Nikolića“, ali da je lider demokrata u nešto boljoj poziciji zbog blage prednosti u prvom krugu trke za šefa države, kao i zbog „većeg koalicionog potencijala“.

Nemački nedeljnik Špigl naglašava da „izborno nadmetanje u Srbiji, prvi put posle niza godina nije bilo obeleženo balkanskim konfliktom, već ekonomskim temama“. „Visoka stopa nezaposlenosti i privreda koja je u krizi igrali su važnu ulogu prilikom glasanja, ali birači su takođe pokazali da podržavaju evrointegracije“, piše Špigl.

Britanski mediji navode da je DS izgubila podršku dela birača u odnosu na 2008. godinu i da je osvojila nešto manji broj glasova od SNS, koju predvode „bivši ultranacionalisti“, ali da će konačnu odluku o budućoj vladi doneti SPS, koji je dobio dvostruko više glasova nego na prethodnim izborima.

Američki Njujork tajms ocenjuje da će ishod drugog kruga predsedničkih izbora i pregovora o vladi odlučiti da li će Beograd „nastaviti sprovođenje teških privrednih i političkih promena, neophodnih za pristupanje EU, ili će osnažiti veze s Rusijom“. Taj list takođe prenosi ocene analitičara da su birači u Srbiji „uradili isto što i građani Grčke i Francuske, odnosno najvećoj vladajućoj stranci dali manje poverenja nego što je očekivala, od čega je najviše koristi imao Nikolić“.

Volstrit žurnal naglašava da u drugi krug predsedničkih izbora ulaze „Tadić, najvatreniji zagovornik članstva u EU, i Nikolić, koji je više nacionalistički nastrojen“. „Tadić je pokušao da izbore predstavi kao referendum o pristupanju EU, što je teško uraditi zbog ekonomskih problema u Uniji, ali i zbog zahteva za ustupcima oko Kosova“, piše taj list.

TV mreža CNN je javila da je reč o prvim izborima u Srbiji na kojima su oba favorita za predsednika pristalice evropskih integracija.

EU očekuje brzo formiranje vlade

Evropska unija posle izbora u Srbiji „očekuje brzo formiranje nove vlade, predane reformama i daljem napretku ka Evropi“. To je poruka koju je u Briselu prenela portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančić, istakavši da se čeka drugi krug predsedničkih izbora. „Najpre želimo da čestamo srpskom narodu zbog slobodnih i mirnih poslaničkih, predsedničkih i lokalnih izbora 6. maja“, istakla je Kocijančićeva, koja je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

„Takođe, čestitamo“, dodala je ona, „OEBS-u zbog pružanja dobrih usluga u organizovanju izbora na Kosovu i zbog mirnog i urednog načina na koji su oni protekli. Odajemo priznanje svim međunarodnim i lokalnim činiocima na Kosovu, a posebno Euleksu i Kforu, koji su osigurali bezbedne uslove“, dodala je Maja Kocijančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari