Nekadašnji britanski premijer Toni Bler, drugog dana posete Kosovu, obratio se parlamentu, uručeno mu je priznanje počasnog doktora na prištinskom Univerzitetu i imao je priliku da se sretne sa građanima u centru Prištine.


Na ceremoniji dodele počasnog doktorata, Bler je istakao da će Velika Britanija i on zauvek biti uz Kosovo. „Pre 11 godina došao sam prvi put ovde, Kosovo se suočavalo s mnogo izazova nakon konflikta. Danas, Kosovo se suočava sa izazovima mira“, rekao je on. Istakao je tom prilikom i da je odluka NATO da bombarduje Srbiju 1999. bila pravedna i da nije doneta „mi ne bismo zasluživali naziv civilizovane zemlje.“

U obraćanju poslanicima Skupštine Kosova, Bler je zatražio od kosovskog rukovodstva da se angažuje na ispunjavanju uslova za evropske integracije, ističući da je EU otvorila vrata Kosovu. „Ono što smo uradili pre mnogo godina je bilo da vam pružimo mogućnost da otvorite novo poglavlje u istoriji Kosova. Ovo poglavlje treba vi da napišete i vi ga pišete sada“, poručio je Toni Bler kosovskom parlamentu.

Bivši premijer Velike Britanije imao je priliku da se sretne i s građanima u centru Prištine, koja je za ovu priliku bila okićena britanskim zastavama i panoima s Blerovim slikama na kojima je pisalo „lider, prijatelj, heroj.“ Na bini sa koje se obratio masi nalazila su se i devetorica dečaka koji su dobili ime „Toni“ u znak zahvalnosti za Blerov angažman u vezi s Kosovom. „Uradio sam što je bilo pravedno. Nisam se pokajao. Ne kajem se ni sada. Veličanstveno je videti narod Kosova u njegovoj sopstvenoj državi“, poručio je on tom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari