Antony Blinkenfoto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vjosa Osmani, predsednica Kosova, objavila je da je imala više susreta na visokom nivou tokom velikog NATO skupa u Vašingotnu, kao i da ju je američki državni sekretar Entoni Blinekn lično pohvalio.

Vjosa Osmani se zahvalila sekretaru Blinkenu na podršci, podelivši snimak dela njegovog govora u kome Blinken govori da su Kolumbija i Kosovo postali partneri UN sporazuma – Žene, mir i sigurnost, odnosno WPA agende.

Blinken se za učešće u toj agendi posebno zahvalio Vjosi Osmani, lično je pomenuvši, dodajući i da će to biti važno za uspostavljanje bezbednosnih čvorišta (habova).

„Hvala vam, na snažnoj podršci! Kosovo nastavlja da vodi svojim primerom na globalnoj sceni, zagovarajući Agendu VPS sa nepokolebljivom posvećenošću. Zajedno sa Sjedinjenim Državama i partnerima širom sveta, nastavićemo da idemo napred zajedno!“, navela je Osmani u objavi.

Vjosa Osmani je objavila i da se susrela sa Blinkenom kome se zahvalila na toploj dobrodošlici, ističući da je Kosovo ponosno na svoj trajni savez a Sjedinjenim Američkim Državama.

Vjosa Osmani se na marginama NATO skupa srela i sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem kome se zahvalila na glasnoj podršci pristupanju Kosova ovoj vojnoj alijansi i drugim međunarodnim organizacijama.

Vjosa Osmani je u Vašingtonu razgovarala i sa premijerom Bugarske Dimitrom Glavčevim.

Ovo je bio prvi veliki NATO skup nakon što je u maju Kosovo postalo pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO. Organizacija skupa NATO od 9. do 11. jula u Vašingtonu podudara se sa 75. godišnjicom osnivanja ovog vojnog saveza. Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari