Predsednik Tomislav Nikolić završava danas dvodnevnu zvaničnu posetu Izraelu, a juče je u Jerusalimu razgovarao s čelnim ljudima te zemlje, između ostalih s predsednikom Šimonom Peresom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.


Nikolić se založio za jačanje ekonomske saradnje dve države, i zahvalio se Izraelu na principijelnoj podršci stavu Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Posle razgovora s Peresom, rekao je da je njegova poseta Izraelu izraz zahvalnosti Srbije i njegove lične na tom doslednom i principijelnom stavu.

Srbija želi da unapređuje ekonomske odnose s Izraelom, a ova poseta ima za cilj i da reafirmiše potrebu za jačanjem saradnje u oblastima investicija, finansija, poljoprivrede, informacionih tehnologija i u vojnobezbednosnom sektoru, kazao je Nikolić.

Peres je izjavio da je veoma zadovoljan što EU ozbiljno razmatra Srbiju kao novu članicu zbog napretka u razgovorima Beograda i Prištine, ističući da sve konflikte treba rešavati dijalogom. Izraelski predsednik je istakao prijateljstvo dva naroda i “mogućnost za obogaćivanje tog prijateljstva novim sadržajima, pre svega u oblastima nauke, tehnologije i poljoprivrede“.

Predsednik Izraela je srpskog kolegu dočekao u predsedničkoj palati uz državne počasti, intoniranje himne i svečanu gardu. Pored susreta s državnim zvaničnicima, Nikolić će se sastati s jerusalimskim patrijarhom Teofilom Trećim, obići Zid plača, Crkvu Svetog groba, Crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu, kao i Manastir sveti Sava Osvećeni.

Posle toga, Nikolić će boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati s predsednikom Mahmudom Abasom.

„Sledeće godine…“

U intervjuu uticajnom Džeruzalem postu, Nikolić je naveo da Srbija ima mnogo da nauči od Izraela, kao i da postoje mnoge istorijske paralele između Srba i Jevreja. Kako je kazao, oba naroda su bila pod okupacijom i izložena proterivanju: „Vi imate izreku: ‘Sledeće godine u Jerusalimu!’ Za neke naše ljude ona glasi: ‘Sledeće godine na Kosovu!’“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari