Dok je stotinak dece noseći u rukama albanske zastavice u centru Bujanovca svojim telima formiralo sletsku varijantu brojke 100, kojom je simbolično obeležen vek postojanja Albanije, većina političkih lidera već je bila u automobilima na putu za Tiranu. Svi su na centralnu svečanost otputovali zasebnim automobilima, prethodno svraćajući u Prištinu na „neophodne protokolarne konsultacije“, potvrdili su za Danas albanski izvori s juga Srbije.

Skup u centru Bujanovca kome je prisustvovalo nešto više od hiljadu građana protekao je bez incidenata, uz nastup KUD „Građanska inicijativa“ iz Prištine i emitovanje novokomponovanih numera u slavu pripadnika OVPMB. Bilo je stotinak zastava Albanije i samo jedna EU, ali nijedne SAD i Velike Britanije, što je ranijih godina bio slučaj. Nije bilo ni transparenata, a ispred zgrade Doma kulture „Vuk Karadžić“ nije se mogao uočiti nijedan predstavnik vodećih albanskih političkih partija.

Izostali su narodni poslanik Albanaca Preševske doline Riza Haljimi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, lider Demokratske unije doline Skender Destani i predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju. Predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi nije želeo da za medije komentariše činjenicu bojkota „opozicionog bloka okupljenog oko Haljimija i njemu bliskih partija“. „Ceo skup organizovali su predstavnici omladine naše partije i meni je drago da je sve prošlo u najboljem redu“, bio je kratak Arifi u izjavi ekipama medija koje su se juče sjatile od Novog Sada preko Beograda i Niša u Bujanovac.

Bilo je uočljivo prisustvo Etema Ćazimija, rođenog brata ubijenog „komandanta Lešija“, kome je dan ranije u Velikom Trnovcu otvorena spomen soba. Zastava Republike Albanije zakratko se vijorila pored zastave Srbije na lokalnim institucijama, a u samom gradu bilo ih je mnogo više. Ipak, aktivisti DP su tokom popodneva uklonili zastave Albanije.

Za danas je u Preševu Pokret za demokratski progres Jonuza Muslijua i organizacija Veterana pripadnika OVPMB najavila skup ispred nedavno otkrivenog spomenika dvadeset sedmorici pripadnika ove paravojne formacije ispred zgrade lokalne samouprave.

Neradan dan na Kosovu

Priština, Beograd – U Prištini bi danas trebalo da se održi centralna proslava povodom 100 godina od stvaranja Albanije, na kojoj će otkrivena spomen-ploča albanskom heroju s Kosova Zahiru Pajazitiju. Ovim povodom kosovski premijer Hašim Tačije je prošlog vikenda u Kosovskoj Mitrovici, s južne strane mosta na Ibru, otkrio statuu albanskog nacionalnog heroja Ise Boljetinca. Priština i ostali gradovi na KiM još od prošle sedmice okićeni su zastavama Albanije, koje su se pre tri dana pojavile i u Bošnačkoj mahali u srpskom delu Kosovske Mitrovice, javljaju agencije. Danas je na Kosovu neradan dan. J. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari