Nastavljaju se previranja u Severnoj Makedoniji zbog bekstva OVK borca kojeg je tražila Srbija, "pljušte" optužbe 1foto: Printscreen/YouTube/KlanKosova

Ne jenjava priča u Severnoj Makedoniji u vezi sa bekstvom bivšeg OVK-a teroriste Bljerima Ramadanija iz kućnog pritvora, koji je u toj zemlji uhapšen po Interpolovoj poternici raspisanoj na zamolnicu Srbije.

Osnovni krivični sud u Skoplju saopštio je da je za bekstvo bivšeg člana OVK Bljerima Ramadanija odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, u čijoj je nadležnosti nadzor zatvorenika koji borave u kućnom pritvoru.

U saopštenju se podseća da je Ramadani bilo u pritvoru po rešenju sudije za prethodni postupak od 17. jula do 1. avgusta, odnosno 15 dana, prenosi Kljan Kosova.

To je, dodaje se, u dosadašnjoj sudskoj praksi maksimalno vreme koje osoba može da bude zadržana u pritvoru radi izručenja.

„Prema zakonskim odredbama mogu se predvideti blaže mere kao što su kućni pritvor, mere obezbeđenja prisustva ili garancije navedene u rešenju, dok je nadzor nad kućnim pritvorom rešenjem poveren Ministarstvu unutrašnjih poslova, i to nadležnoj policijskoj stanici. Dakle, odgovornost za bekstvo, sistemska ili pojedinačna, mora da se traži od organa koji vrši nadzor“, navodi se u saopštenju.

Poslanik VMRO-DPMNE: Sudija svesno dozvolio bekstvo

Poslanik vladajuće VMRO DPMNE u Severnoj Makedoniji Toni Jarevski tražio je hitnu smenu sudije Pajazita Pajazitija koji je, kako navodi, određivanjem kućnog pritvora tokom ekstradicionog postupka omogućilo bivšem pripadniku OVK Bljerimu Ramadaniju da pobegne, prenosi Juronjuz.

Jarevski kaže da je Pajaziti to učinio svesno, jer je znao o kakvom je čoveku reč.

Nastavljaju se previranja u Severnoj Makedoniji zbog bekstva OVK borca kojeg je tražila Srbija, "pljušte" optužbe 2
foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

„Pajaziti je svesno dozvolio Ramadaniju da pobegne i za to treba da snosi odgovornost. Na isti način, Pajaziti se obračunao i sa Ijetom Memetijem, zamenikom predsednika Veća javnih tužilaca, koji je priznao da je uzeo mito da bi uticao na blažu kaznu za Boru Stojčeva, zvanog ‘Boro Malboro’. Pajaziti je umesto zatvorske kazne izrekao uslovnu kaznu za Memetija. Iz aviona se vidi da su Pajazitijeve odluke motivisane ne po zakonu. Pajaziti ne sme da bude sudija, ukaljao je sudijsku funkciju i mora da bude smenjen. Institucije treba da postupe po njegovom razrešenju i odmah nakon toga otvore odgovarajuće procedure“, naveo je Jarevski, preneli su skopski mediji.

On je istakao da će, ako Pajaziti ne bude smenjen, poverenje naroda u pravosuđe još više pasti. Jarevski je najavio da će nastaviti da saopštava nove informacije u ovom slučaju.

Kosovsko ministarstvo: Ramadanija hteli da vrate u pritvor

Kosovsko ministarstvo spoljnih saopštilo je da je advokat u slučaju Ramadanija obavestio ambasadu Kosova u Severnoj Makedoniji da je njegovom branjeniku mera kućnog pritvora zamenjena merom pritvora, dok je čekao na odluku Vrhovnog suda u Skoplju o izručenj Srbiji, preneo je Reporteri 16. ovog meseca.

„Ambasada Kosova u Severnoj Makedoniji obaveštena od strane advokata Bljerima Ramadanija da je njegovom branjeniku mera bezbednosti promenjena sa kućnog pritvora na povratak u pritvor, u vreme dok je čekao odluku Vrhovnog suda“, naveli su u saopštenju Ministarstva.

Podsećaju da je Osnovni krivični sud u Skoplju 8. avgusta doneo odluku da ne izruči Ramadanija Srbiji.

„Konačnu presudu Vrhovnog suda čekao je narednih dana“, istakli su.

Ramadani je pre mesec dana uhapšen na makedonskoj granici po poternici Interpola koja je raspisana na osnovu zamolnice Srbije, zbog sumnje da je počino ratni zločin na Kosovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari