(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 1Printskrin RTS

Četvrti je dan sednice Narodne skupštine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda predlog opozicije da se promeni Zakon o rudastvu i ukine kopanje litijuma i bora.

Raspravu su poslednja tri dana obeležile rasprave ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović i Ane Brnabić, ovlašćene predstavnice poslaničke grupe koalicije oko SNS-a s opozicionim poslanicima, pre svega sa Danijelom Nestorović, poslanicom Ekološkog ustanka, koja je ovlašćena ispred predlagača zakona, ali i sa drugim opozicionim poslanicima.

Kao i do sada, i na jučerašnjoj sednici, poslanici vladajuće većine optuživali su opoziciju da je dovela Rio Tinto u Srbiju, a nisu izostale ni uvrede od strane poslanika SNS-a. Iako su zvanične stenogramske beleške ispravljane zbog uvreda Nebojše Bakareca upućenih Zdravku Ponošu kojem je rekao da je „đubre ustaško“, opomenu je dobio samo predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Poslanica Ekološkog ustanka, Danijela Nestorović je na jučerašnjoj sednici iznela i informaciju da su joj na automobilu juče izbušene gume, čiju su istinitost poslanici vlasti osporavali.

(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 2
Printskrin RTS

12.11 Dunja Simonović Bratić, poslanica SPS, rekla je da politika mora da se utiša i da pusti struku da govori.

(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 3
Printskrin RTS

12.05 Ministarka Dubravka Đedović Handanović drži stranu Brnabić i objašnjava da je pogrešno zabraniti istraživanje bilo čega, da državu treba osnažiti i da država treba da zna čime raspolaže. Građani Srbije vam ne veruju, rekla je ministarka obraćajući se opoziciji.

12.00 Ana Brnabić i Danijela Nestorović žestoko raspravljaju ko je slagao narod u vezi sa projektom Jadar – kopanja litijuma u Zapadnoj Srbiji, i kako taj projekat može biti obustavljen. Brnabić tvrdi da taj projekat može biti obustavljen samo ako studija o životnoj sredini pokaže da će biti ugrožavanja, a Nestorović da već ima spremljena takva studija koja će omogućiti kopanje i kompaniji Rio Tinto da otvori rudnik.

(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 4
Printskrin RTS

11.46  Danijela Nestorović (EU) govorila je o brisanju stenograma sa jučerašnje sednice. „Narodni poslanik pozicije je izrekao tešku uvredu na račun jednog od opozicionih lidera, to nije ušlo u stenogram iako je predsednica rekla da dobro čuje ali da bi bolje čula da nije bila galama“, rekla je ona.

Predsedavajuća Skupštine Snežana Paunović (SPS) odgovorila je da u stenogram ne ulaze psovke i da je to i odgovorila na pitanje novinara Danasa.

„Narodni poslanik pozicije je izrekao tešku uvredu na račun jednog od opozicionih lidera, to nije ušlo u stenogram iako je predsednica rekla da dobro čuje ali da bi bolje čula da nije bila galama“, rekla je ona.

(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 5
Printskrin RTS

11.36 – Ana Brnabić se javila se za reč (ona je sa mesta predsednice Skupštine, prešla u poslaničke klupe juče i odatle predvodi rasrpavu vladajuće većine od juče) kako bi objedinjeno odgovorila na nekoliko pitanja i kritika iz redova opozicije. Ona je rekla da iako svi konstatuju da niko ni za šta nije stručan, ali su, dodala je, opet stručni za sve. „Mi smo jedina zemlja na svetu koja ima 300.000 eksperata za litijum…“.

Osvrnuvši se na izjavu jednog od opozicionog poslanika, koji je tvrdio da je iskopavanje litijuma isto štetno kao škriljci, ona je pitala kako je moguće da da je litijum isto štetan kao škriljci, a šrkljici oni su zabranjeni dok litijum nije.

„Pa šta su Nemci – budale? Pa da zabrane škriljce, ali su budale da dozvole litijum. Isto tako i Francuzi, Španci i Škoti i svi ostali. Bukvalno nebuloze mi ovde moramo da slušamo“, rekla je ona.

„To su bukvalno nebuloze koje moramo da slušamo…“, rekla je Brnabić.

11.25 – Narodna poslanica „Mi glas iz naroda“Jelena Pavlović koristila je tuđu karticu na jučerašnjoj sednici da bi govorila, konstatovala je predsedavajuća Skupštine Snežana Paunović (SPS), rekavši da je juče to tolerisala ali da danas neće, s obzirom na to da se Pavlović ponovo javila za reč.

11.15 – Borko Stefanović, narodni poslanik Slobode i pravde, upitao je zašto je Bratislav Gašić sklonjen iz javnosti. Zapravo, pitao je da li ga čeka ista sudbina kao i bivšeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića. On je potom doveo u pitanje skladnost u Srpskoj naprednoj stranci, konstatujući da to možda može imati veze i sa opštom bezbednošću države. Koliko su plaćeni rafali i zašto više nego što ih je platila Hrvatska ili Grčka? Zbog čega se ministar odbrane Gašić nalazi u vašoj partijskoj nemilosti u momentu kada pokušavate da donesete odluku o obaveznom služenju vojnog roka“, upitao je poslanik.

11.00 – Poslanica Slavica Radovanović upitala je, između ostalog, po kom osnovu i odakle je nabavljeno 700 komada Fijata 500 za potrebe policije.

Ona je rekla da svaki dan vidi policajce u civilu kako voze službeni auto.

10.45 – Biljana Đorđević iz ZLF pitala je Anu Brnabić kako je moguće da je kao tada već iskusna premijerka u dva mandata Ana Brnabić potpisala 2022. dokument o Jadru za koji Ustavni sud rekao da je neustavan. „Da li ste samo diletanti ili samo korumpirani prevaranti“?, pitala je Biljana Đorđević. Ona je pitala da li se Brnabić ikada zbog toga izvinila građanima.

Pitala je i Irenu Vujović kako to da nakon šest odnosno devet godina nismo kao država uspeli da uskladimo zakone u vezi sa zaštitom životne sredine. Ona je ustanovila pitajući – da se čekalo da velike kompanije investiraju u državu koja nema ekološke zakone.

10.36 – Narodna poslanica Tijana Perić Diligenski iz SRCE pitala je ministarku Đedović Handanović da li smatra relevantnom i studiju Biološkog fakulteta, čiji nalazi pokazuju da će projekat Jadar dovesti do degradacije ukupnog biodiverziteta. Ona tvrdi da, koje joj je već ranije uputila isto pitanje, ali nije dobila odgovore.

(BLOG) Sednica Skupštine o litijumu ušla u četvrti dan: Danijela Nestorović protiv Brnabić i Đedović 6

Takođe je pitala da li je tačna izjava Ivice Dačića da je 38.000 potpisa narodne inicijative predato RIK-u.

10.28 – Dr Borislav Antonijević (Mi, snaga naroda) pitao je da li postoji neka prepreka koja sprečava Ministarstvo rudarstva i energetike da predloži izmenu zakona o rudarstvu i energetici u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa?

Kako prenosi N1, Anatonijević je pitao:
*S obzirom da je ministarka rudarstva i energetike potpisala memorandum sa Evropskom unijom o snabdevanju kritičnim mineralima, da li će o sudbini kritičnih sirovina odlučivati nosioci istraživanja ili vlada na osnovu pomenutog memoranduma?
*Zašto ministarstvo rudarstva i energetike još uvek nije dostavilo Narodnoj Skupštini strategiju upravljanja mineralnim sirovinama i ko su lica koja rade na izradi pomenute strategije?
*Koliko ima besplatnih punjača električnih automobila u tržnim centrima i na drugim mestima u Srbiji, ko plaća tu potrošenu energiju EPS-u, koliko to košta na mesečnom nivou, odnosno u poslednjih godinu dana?
*Šta je izvor električne energije tih električnih punjača i da li je tačno da su to agregati na naftu, što se baš ne uklapa u navodnu zelenu agendu, ili je struja iz kapaciteta EPS-a, koji najviše koristi termoelektrane na ugalj, što se takođe ne uklapa u zelenu agendu?
Zašto su uopšte ovi punjači besplatni kada znamo u kakvo je stanje EPS doveo i sada moramo da uvozimo struju po skupim cenama?
*Za ministarstvo finansija koliko košta izgradnja infrastrukture za projekat Jadar i iz kojih sredstava se vrši izgradnja ove infrastrukture i da li postoji studija opravdanosti za izgradnju iste?
*Koliko je do sada koštala ekspropriacija zemljišta i dobara za izgradnju infrastrukturne saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, zatim saobraćajnice Loznica-Valjevo-Lazarevac, Deonica i Vera-Klajkovac, kao i deo železničke pruge Loznica-Valjevo i koji su ti procenjeni troškovi za ceo projekat? „Tražimo da nam dostavite studiju opravdanosti iste“.
*Ani Brnabić – zašto je „u januaru 2022. godine lagala narod Srbije da je na projekat Jadar stavljena tačka i zašto projekat nije spominjala pre završetka izbora i izborne kampanje?

10.39 – Branko Pavlović, naprdni poslanik Mi-Glas iz naroda iskoristio je priliku da postavi pitanja Vladi i institucijama tako što je ukazao na nužnost da bi Srbija trebalo da izađe sa jasnom politikom u odnosu na BRIKS, zastupajući da bi to trebalo da bude slučaj.

„To mora da postane izuzetno važan prioritet Srbije u svetu u kome očigledno vidimo da Amerika i sve države koje prate njenu politiku idu ka tome da izazivaju nove sukobe i nove tenzije, a taj slobodarski svet koji poštuje međunarodno pravo, i koji zapravo preuzima ono što su stavovi Srbije kao naslednice Jugoslavije iz Pokreta nesvrstanosti – miroljubivu koegzistenciju, postaje snažan oslonac svim državama koje žele da se suprotstave toj američkoj hegemoniji“, rekao je on.

10.35 – Dragan Jonić, poslanik Ekološkog ustanka Brnabić stakao je da je Ana brnabić pre dve godine izjavila: „Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i apsolutno stavili tačku na Rio Tinto“.

Konstatovao je da je Rio Tinto početkom 2023. godine izgubila visoko radioaktivnu kapsulu negde u australijskoj pustinji.

„I da se Rio Tinto već redovno po ko zna koji put morao izvinjavati australijskoj javnosti? Da je Rio Tinto 2023. godine morala da plati kaznu od 15 miliona dolara od američkoj Komisije za hartije od vrednosti i berzu zbog mita od 10,5 miliona dolara koji je plaćen francuskom advokatuza posredovanje kod gvinejskog predsednika? Da li imate podatke da je ova kompanija na Madagaskaru uništila šumu, neke endemske vrste, zatrovala jezera i reke, oterala ljude sa njihove zemlje?“, pitao je on Brnabić i resornu ministarku.

10.25 – Poslanici pre početka rasprave o rudarenju litijuma postavljaju pitanja Včadi i nadležnim institucijama.

10.07 Sednicu je otvorila Snežana Paunović (SPS) i dala reč poslanici Zagorki Aleksić poslanici Jedinstvene Srbije koja je istakla da se u prvoj nedelju oktobra obeležava dečija nedelja koja ima za cilj skretanje pažnje javnosti na unapređenje prava i položaja dece u društvu. Ona je upitala i koje mere Ministarstvo prosvete planira da preduzme kako bi sprečilo vršnjačko nasilje u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari