Četvrti dan blokade srpskih institucija na severu KiM: Radnici privremenog organa završili okupljanje ispred zgrade u Kosovskoj Mitrovici (FOTO) 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Radnici privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici, koji su danas došli na posao, završili su okupljanje ispred zgrade u kojoj su donedavno radili. Nije poznato hoće lj biti daljih okupljanja.

Privremeni organ je u jednostranoj akciji, prošle nedelje, zatvorila Kosovska policija, a radnici traže da im se omogući da se vrate na radna mesta.

Zgrada je ograđena žutom trakom, a ispred ulaza u nju su i pripadnici Kosovske policije.

Među okupljenima je i predsednik privremenog organa Ivan Zaporožac i još članova Srpske liste, kao i predstavnici Srpske demokratije koji dele pištaljke građanima.

Na terenu je i EULEX.

Podsećamo, prištinska policija četiri dana drži u blokadi zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Na glavnom mostu u Mitrovici trenutno su dva blindirana i dva terenska vozila Kfora. Mirno je, ali je situacija napeta.

Na objekte u Severnoj Mitrovici postavljene su tri improvizovane papirne table sa nazivima kosovskih institucija. Srbi očekuju veću ulogu Kfora u osiguravanju bezbednosti na severu, piše RTS.

Na objektu u Severnoj Mitrovici, u kojem su se nalazili sedišta Kosovsko-mitrovačkog okruga, PIO fonda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju sinoć su postavljene tri improvizovane papirne table za nazivima privremenih prištinskih institucija.

Takođe, tabla je jutros postavljena i na zgradi Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Dok su postavljane improvizovane table, ispred objekta se nalazio jedan policijski džip i nekoliko policajaca, dok je takozvana kosovska policija bila raspoređena i na svim raskrsnicama koje vode do te zgrade.

I na objektu u Leposaviću, gde je do petka radio Privremeni organ opštine Leposavić, Institut za srpsku kulturu, Saobraćajna škola, i gde se nalaze i kancelarije mnogobrojnih organizacija, danas su privremeno postavljena dva papira sa nazivom privremenih prištinskih institucija.

Zgrade srpskih institucija u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i dalje su blokirane, a ispred njih je takozvana kosovska policija. Kfor je pojačao prisustvo na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Akcije policije na severu pokrajine utiču na bezbednost, stabilnost i mir, poručila je misija Unmik, posle razgovora predstavnika Srpske liste sa šeficom te misije na Kosovu i Metohiji Karolin Zijade.

Srpska lista je zatražila hitnu akciju međunarodnih predstavnika.

„NATO je veoma razočaran akcijama na severu Kosova i Metohije koje nisu koordinirane sa Kforom, navela je portparolka Alijanse Fara Daklala.

Državni vrh Srbije ocenjuje da je na delu pokušaj da se isprovocira reakcija i poručuju da je izbor politička borba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari