Odblokiran most Gazela (FOTO) 1Foto: printscreen / N1

Saobraćaj na autoputu preko Mosta Gazela, koji je bio zaustavljen zbog skupa “Srbija protiv nasilja”, obnovljen je večeras nešto posle 22 časa.

Na novobeogradskoj strani Gazele su most u 18 časova blokirali aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije.

Sa druge strane reke su saobraćaj nešto kasnije zaustavili učesnici skupa “Srbija protiv nasilja”.

Reporter agencije Beta javlja da je najpre uspostavljen saobraćaj iz pravca Novog Beograda ka jugu, a zatim i u suprotnoj traci autoputa.

U 22:00 je s mosta otišla i poslednja, manja grupa ljudi koja je ostala pošto se sat ranije razišla većina učesnika 14. beogradskog „Protesta protiv nasilja“.

Na protestu je bilo ostalo tridesetak najupornijih, sa razglasa su se puštale pesme „Bella Ciao“ i „Moj Beograd“ u izvođenju Nikole Koje.

Iako je bilo neveme i kiša, na protestu je ostalo oko 30 ljudi,dok su se ostali građani uputili kućama.

Odblokiran most Gazela (FOTO) 2
Foto: Vojin Radovanović

Učesnici protesta koji su se okupili ispred Skupštine ranije su došli na Mostarsku petlju. Iako je bilo najavljenoi da će ići na sam most Gazela, organizatori su uputili učesnike da ostanu kod uključenja na most, rekao je naš reporter, mada kako je naveo nije video pripadnike SEOS-a.

Protest na mostu Gazela počeo je u 18 časova. Saobraćaj je blokiran u oba smera, što je ranije i bilo najavljeno da će se desiti kao deo 14. protesta „Srbija protiv nasilja.

Vozila se sa mosta isključivala su se ka Sava centru. Ranije je najavljeno da će blokada trajati do 22 sata.

Na mostu Gazela nalazili su se i propadnici MUP-a.

Marica Živanović iz Ekoloških organizacija Srbije rekla je za N1, da su nezadovoljni  Zakonom o planiranju i izgradnji i da će istrajati danas koliko im to fizički vreme bude dozvoljavalo.

Na mostu Gazela došlo je do rasprave između građana koji su se našli zaglavljeni u blokadi i aktivista.

Policija je zamolila aktiviste da se pomere malo i puste ljude da izađu s mosta, jer ima dosta automobila s malom decom.

Aktivisti su odlučili da se automobili koji su se našli na mostu, u smeru ka Novom Beogradu, propuste i isključe ka Sava centru, dok blokada u ostale dve trake i dalje ostaje, prenosi N1.rs.

Predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović izjavila je FoNetu da se radi o blokadi upozorenja.

„Ako aktuelna vlast ne shvati ozbiljno blokadu, nećemo stati i preduzećemo radikalnije korake“, rekla je Ljiljana Barilović.

Ona nije precizira šta podrazumeva najavljena radikalizacija protesta, jer ne želi da vlast sazna planove aktivista

Građani će ove subote protestovati protiv nasilja, zahatevajući od vlasti da ispuni zahteve iznete posle dva masovna ubistva koja su se desila u Srbiji.

Okupljanje je zakazano za 19 časova, na platou ispred Doma Narodne skupštine, a posle toga će se ići u protestnu šetnju Ulicom kneza Miloša do mosta Gazela koji će biti blokiran za saobraćaj.

Kolona građa koja će krenuti od Skupštine na Gazeli će se spjiti sa aktivistima ekoloških organizacija, koji će blokirati saobraćaj na mostu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari