BNV: Bošnjačka deca po automatizmu da se obrazuju na bosanskom jeziku 1Foto: BNV

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća (IO BNV), Fuad Baćićanin, ponovo je pokrenuo inicijativu da se bošnjačka deca, bez prethodnog anketiranja njihovih roditelja, upisuju na nastavu na bosanskom jeziku.

Smatra da je obrazovanje na bosanskom jeziku osnovno pravo svakog bošnjačkog deteta i da bi trebalo da bude zagarantovano zakonom.

-Anketni listići su nepotrebna prepreka i predstavljaju diskriminaciju bošnjačke dece. Namera nam je da se ovaj problem konačno reši i da se osigura da sva deca u Sandžaku imaju jednaku priliki da se obrazuju na svom maternjem jeziku – obrazložio je Baćićanin svoju inicijatuvu, o kojoj je prethodnih dana razgovarao sa nekoliko direktora novopazarskih osnovnih škola.

Naglašava da je „obrazovanje na maternjem jeziku osnovno pravo svakog deteta“ i da je to tema koju BNV kontinuirano pokreće i o kojoj će posebno razgovarati sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Istakao je da su, pre nedelju dana, razgovarali sa ministarskom prosvete Slavicom Đukić – Dejanović o obrazovanju na bosanskom jeziku i da su dobili „uverenje da će u Ministarstvu prosvete imati saradnika kada je u pitanju obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku“.

Obrazovanje na bosanskom jeziku u redovnu nastavu uvedeno je školske 2013./2014.godine. Prema podacima BNV ta nastava organizovana je u 39 vaspitno-obrazovnih ustanova: 26 osnovnih i 10 srednjih škola i 3 predškolske ustanove.

Nastava na bosanskom jeziku najviše je zastupljena u školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, gde živi najviše pripadnika bošnjačke zajednice, a delimično je organizovana i u školama u prijepoljskoj opštini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari