BNV dobila novo rukovodstvo: Koalicija "na reč" 1Foto: Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)/Arhiva

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ima novu većinu i novog predsednika. Novu većinu čine 22 većnika iz Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka, a novi predsednik, Adel Slatina, je kadar SDP.

Nova koalicija formirana je „na reč“, bez potpisivanja bilo kakvog dokumenta. U skladu sa tim, dve najveće bošnjačke partije, o narednim koracima u radu krovne bošnjačke institucije, dogovaraće se u razgovorima i pregovorima.

Jedna od tema, sigurno biće, i trajanje mandata predsednika BNV, da li će novoizabrani predsednik obavljati funkciju do kraja aktuelnog mandata ili će to biti rotirajuće mesto.

Odmah nakon izbora Slatine, pojavila se informacija da će on biti predsednik „u narednih pet meseci“, a onda na to mesto dolazi većnik sa liste SDA Sandžaka.

Iz SDP, za Danas, je potvrđeno da će, za sada, mesto predsednika nacionalnog saveta biti rotirajuće, ali „da slede razgovori i pregovori o tome, uslovljeni situacijom u Tutinu“.

Šta se krije iza smene na čelu BNV, još se spekuliše. Danasovi izvori tvrde da su smenu Misale Pramenković inicirali većnici partije Sulejmana Ugljanina, koji su bili u koaliciji sa Strankom pravde i pomirenja (SPP) godinu i po dana.

U igri su priče „o stvaranju prostora za koalicije u lokalnim samoupravama u Novom Pazaru i Tutinu“, „sistematizacija radnih mesta u BNV, gde najviše zaposlenih, tridesetak, ima iz redova SDA i njihovih porodica“, pa ta partija „prevratom“ štiti svoje uposlenike i najzad, veliko nezadovoljstvo zbog male zastupljenosti bošnjačkih kadrova iz Limske doline u toj instituciji. Izborom Slatine ta „greška“ je malo ispravljena. On je prvi visokopozicionirani Bošnjak, iz tog dela Sandžaka u BNV.

Dugogodišnji predsednik BNV, Esad Džudžo je, na svom Fejsbuk profilu, ocenio da je smena na čelu nacionalnog saveta Bošnjaka „velika istorijska šansa za naš narod“.

Smatra da su ključni prioriteti, u budućem radu te institucije: uvođenje bosanskog jezika u službenu upotrebu u opštini Priboj, jer je poslednji popis stanovništva „dao zeleno svetlo za ovakav korak“; da se uspostaviti model celokupne nastave na bosanskom jeziku u prijepoljskoj opštini, da se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu unapredi nastava na bosanskom jeziku i da se zaštite bošnjački kulturno-istorijski spomenici u ovom delu Srbije. Novo rukovodstvo je pozvao da, u Sandžaku, obnovi i unapredi celokupni bošnjački sistem vrednosti.

Bivši koalicioni partneri, na vanrednom zasedanju BNV, međusobno su razmenjivali optužbe za rad u jednoipogodišnjem zajedničkom upravljanju u toj instituciji.

Reizabrani predsednik Izvršnog odbora, Fuad Baćićanin, rekao je da nijedna stavka iz Sporazuma o strateškoj saradnji sa SPP nije ispunjena. Za sve neuspehe optužio je SPP i njenog predsednika Usamea Zukorlića.

Baćićanin je pojasnio da zbog toga, sa novim koalicionim partnerom, nije potpisan nikakav sporazum jer „BNV mora da radi u interesu svih Bošnjaka u Srbiji, u skladu sa zakonom i aktima Veća i interesima bošnjačkog naroda“. Veruje da dolazi vreme kada će se svi većnici „odupreti političkim pritiscima i svojih partija i moći da rade slobodno u interesu svih Bošnjaka“.

Predsednik SDP i većnik te liste, Samir Lekić je kritikovao rad prethodnog rukovodstva „zbog fukusa na politiku umesto na konkretne rezultate“.

-To je razlog zbog kojeg ste smenjeni. Niste mogli da se otrgnete od politike koja stoji iza vas. Mi ćemo, u narednom periodu, pokazati agilnost i usmerićemo svoje aktivnosti na konkretne projekte za dobrobit svih Bošnjaka. Bošnjacima su potrebni projekti, koji će im poboljšati položaj – naglasio je Lekić uz podsećanje da je njegova lista, na izborima, dobila najviše glasova „i to joj daje legitimitet za preuzimanje odgovornosti u upravljanju BNV“.

Odmah nakon izbora za aktuelni saziv BNV, SDP je predlagala da u rukovodstvu te institucije učestvuju većnici sve četiri liste, ali to nije prihvaćeno i većinu su formirale SPP i SDA Sandžaka.

Promene u bošnjačkom nacionalnom savetu nisu došle iznenada i povezane su sa formiranjem lokalne vlasti u Tutinu i Sjenici, nakon junskih lokalnih izbora. Predstavnici SDP, pre SDA Sandžaka, „na najvišem nivou“ razgovarali su sa SPP. To je potvrdio i Lekić u saopštenju za javnost.

Naveo je da su predstavnici SPP zahtevali funkcije predsednika opštine u Sjenici i Tutinu i mesto predsednika BNV, što je za SDP bilo neprihvatljivo.

„Rukovodstvo SPP treba da se zamisli zašto niko neće sa njima da sarađuje, a kada se napravi neka koalicija, ona nije dugog veka. Mi, ipak, živimo u sredini gde se drži do reči i vodimo računa o komšijskim i prijateljskim odnosima“ – napisao je Lekić.

BNV i lokalne samouprave

Nezvanično, u Sjenici, za izbor predsednika opštine, razgovori se „vode ispod žita“. Danasov izvor tvrdi da je „sve neizvesno“ i da „ne treba isključiti ni mogućnost, da zbog probijanja zakonskih rokova za izbor predsednika opštine, dođe do novih izbora. To će „presuditi“ Beograd“.

Razmimoilaženja oko formiranja vladajuće većine u sjeničkoj opštini odrazila su se i na odnose u BNV. Tamo su, kao i u nacionalnom savetu, na istoj strani SDP i SDA.

Veliki su izgledi da se i u tutinskoj opštini na istoj strani nađu te dve partije. SDA je tamo formirala lokalnu vlast i u pregovora se da deo vlasti budu i kadrovi partije čiji osnivač je Rasim Ljajić.

Novi Pazar je, svakako, najveći koalicioni „zalogaj“, gde je SDA Sandžaka, u poslednjih nekoliko mandata, opoziciona partija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari