BNV i SPP optužuju Visoki savet sudstva za diskriminaciju Bošnjaka u pravosudnim organima 1Foto: S. Novosel

Visoki savet sudstva (VSS), prošle sedmice, za nove sudije Prekršajnog suda, u Novom Pazaru, izabrao je Boška Dobrića, tužilaškog pomoćnika u Višem tužilaštvu u ovom gradu i Stefana Pavlovića, polaznika Pravosudne akademije.

Na konkursu, raspisanom u decembru prošle godine, za ta dva sudijska mesta konkurisalo je 14 kandidata – 8 bošnjačke i 4 srpske nacionalnosti. Svi su dobili maksimalne ocene.

Zbog takvog izbora reagovali su Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i Stranka ptavde i pomirenja (SPP).

BNV traži da se taj izbor poništi i donese nova odluka, kojom će biti usaglašena nacionalna struktira sudija i stanovništva na području koje pokriva taj Prekršajni sud.

Nacionalni savet Bošnjaka, u saopštenju, je ocenio da takva odluka VSS predstavlja „nastavak diskriminacije i odstranjivanja Bošnjaka iz sistema pravosuđa Srbije“.

BNV takvu odluku smatra „antiustavnom i protivzakonitom“.

“Bošnjacima se decenijama uskraćuju prava propisana Ustavom, domaćim zakonodavstvom i međunarodnim pravom, a koja se odnose na adekvatnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima“ – navodi se u saopštenju.

BNV će se, osim Visokom savetu sudstva, obratiti OEBS, Savetu Evrope i Evropskoj uniji.

I, SPP je u saopštenju, „izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da među novoizabranim sudijama u Novom Pazaru nema nijednog Bošnjaka, uprkos tome što čine većinsko stanovništvo“.

„Odluka VSS predstavlja očiglednu diskriminaciju i kršanje ustavnih principa ravnopravne zastupljenosti nacionalnih manjina“.

Ta partija je pozvala VSS i nadležne institucije da preispitaju ovu odluku i „osigueaju pravednu zastupljenost Bošnjaka u pravosudnim institucijama, kako bi se očuvali principi jednakosti, pravičnosti i stabilnosti društva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari