BNV ispravilo greške reizborom novog rukovodstva 1Foto: Shutterstock/N.M.Bear

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) reizabralo je svoje novo rukovodstvo, jer je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog osporilo odluke donete na sednici 9. avgusta.

Ministarstvo je osporilo odluke iz proceduralnih razloga, jer za izbor drugih organa i tela nisu poštovane odredbe Statuta i Poslovnika BNV.

– U dopisu iz Ministarstva dobili smo pojašnjenja da nije ispoštovan Statut BNV, da je bilo propusta. Zamera nam se da je dopunu dnevnog reda trebalo da dobijemo 48 sati pre te sednice – rekao je Adel Slatina, novoizabrani predsednik BNV.

Novu većinu u nacionalnom savetu Bošnjaka, od 9. avgusta, čine liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka. Tada je formirano i novo rukovodstvo te bošnjačke institucije.

Za novog predsednika izabran je Adel Slatina, većnik sa liste SDP. Sa obe liste izabrana su po dva potpredsednika.

Funkciju predsednika Izvršnog odbora BNV zadržao je Fuad Baćičanin, kandidat SDA Sandžaka. I u tom organu ravnomerno su zastupljeni vaćnici sa obe liste.

Za proceduralne propuste saznalo se tek nakon što je Slatina optužio „neke ljude“ iz resornog ministarstva da „pokušavaju da opstruiraju rad BNV“, jer , ni posle više od mesec dana, nije dobio rešenje o upisu u Registar nacionalnih saveta.

Ministarstvo je najoštrije demantovalo Slatinine optužbe „jer je rešenje doneto u zakonskom roku i da nije bilo nikakve opstrukcije i kašnjenja“.

U saopštenju je navedeno da uz zahtev za upis u Registar nacionalnih saveta „nije dostavljena potpuna dokumentacija i da je bilo nepravilnosti u samom radu na sednici BNV“.

„Istog dana po prijemu dokumentacije, kako bi se ubrzala procedura, Ministarstvo je zatražilo dopunu i obavestilo Nacionalni savet o uočenim nedostacima. Naime, utvrđeno je da deo sednice, odnosno odlučivanje po tačkama dnevnog reda koje su se odnosile na izbor drugih organa i tela Nacionalnog saveta, nije održan u skladu sa pravilima koja su predviđena opštim aktima”, navedeno je u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Naglašeno je i da je BNV pored rešenja o upisu promena podataka u Registar nacionalnih saveta, poslat i dopis kojim je ukazano na propuste u radu koje bi mogli na nekoj od narednih sednica da ponište i da organe imenuju u skladu sa procedurom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari