BNV na koalicionoj klackalici 1Foto: SPP

Bošnjačko nacionalno veće (BNV), za dvadesetak dana, trebalo bi da dobije novu većinu i novo rukovodstvo.

Liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka uputile su zahtev predsednici Misale Pramenković da zakaže vanrednu sednicu nacionalnog saveta, na kojoj bi se raspravljalo o njenoj smeni i izboru novog predsednika BNV.

Nosilac liste SDP na izborima za BNV i aktuelni ministar turizma i omladine, Husein Memić, za Danas, je rekao da su nezadovoljni radom predsednice Pramenković.

– Nije ispoštovan dogovor o depolitizaciji nacionalnog saveta i mi ćemo predložiti novi program za unapređenje položaja Bošnjaka u ovoj državi – rekao je Memić.

Pramenković je kadar Stranke pravde i pomirenja (SPP) i do izbora za predsednicu BNV bila je visoko pozicionirana u toj partiji.

Pokretači inicijative za njenu smenu, u obrazloženju, osim što nije sprovela depolitizaciju bošnjačkog nacionalnog saveta, zamera joj se i što je učestvovala na završnom mitingu SPP na poslednjim izborima i što je bila član delegacije te partije na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11.jula ove godine.

Od kraja 2022. većinu u BNV činili su predstavnici lista SPP i SDA Sandžaka. Tada su lideri te dve partije Usame Zukorlić i Sulejman Ugljanin potpisali sporazum o saradnji svojih stranaka, a pravljenju većine u najvišem bošnjačkom predstavničkom telu, ali i o „pravljenju stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama“.

S obzirom na ranija iskustva sa sporazumima između majvećih bošnjačkih stranaka, trajanje ovog dokumenta bilo je samo pitanje vremena.

Dogovor između SDA Sandžaka i SPP „okliznuo“ se posle nekoliko meseci u pokušaju pravljenja stabilne skupštinske većine u Tutinu.

Višemesečni pregovori nisu uspeli i odbornici SPP su učestvovali u pravljenju skupštinske većine i rušenju SDA vlasti posle dvadeset osam godine.

U sjeničkoj opštini, odbornici okupljeni oko koalicije SDP i SDA, posle tri i po godine, srušili su i tu vlast.

Posle lokalnih izbora u te dve opštine, odbornici SDP i SPP, u tutinskoj opštini, su u opoziciji, a u Sjenici, na jednoj strani su zajedno SDP i SDA, a na drugoj SPP.

Na poslednjim izborima za BNV, liste SDP i SPP osvojile su po 12 većničkih mandata, SDA Sandžaka 10 i jedan mandat dobila je lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, koju je podržao Bošnjačko-srpski savez (BOSS).

O pravljenju većine dogovorile su se SPP i SDA Sandžaka.

Zajedničko delovanje dve stranke bilo je definisani u 28 tačaka, koje su se odnosile na ostvarivanje i unapređenje prava Bošnjaka u Srbiji.

Novonastalu situaciju u BNV, na društvenim mrežama, prokomentarisao je predsednik SPP Zukorlić.

Napisao je da je Sulejman Ugljanin raskinuo sporazum i da je sa SDP dogovorio smenu predsednice Pramenković.

„Došlo vreme, ko u stara dobra vremena da se SDA i SDP ujedine, opet, u „kijamet koaliciju“ protiv nas. Spremni smo. Čekamo vas“ – poručio je Zukorlić preko društvenih mreža.

Sporazumom između Ugljanina i Zukorlića, kadrovi SDA Sandžaka, posle trideset dve godine, prestali su da vladaju BNV.

Liste SDA Sandžaka i „Vakat je“, koju je podržala SDP, u prethodnom mandatu, činile su većinu u BNV. Mandat su doveli do kraja uz brojne trzavice i nerazumevanja.

Te dve partije su, u decembru 2016.godine, potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, ali ni ona nije bila dugog veka.

Za održavanje vanredne sednice BNV na kojoj će biti smenjeni stari i izabrani novi funkcioneri, sazvane na zahtev novih-starih koalicionih partnera, pominju se 8. ili 9.avgust.

Nezvanično novi predsednik nacionalnog saveta Bošnjaka, biće Adel Slatina, većnik liste SDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari