BNV: Stavom prema bošnjačkom jeziku, deo akademske zajednice širi mržnju prema Bošnjacima

Ostavite komentar


  1. Na ovom grbu ljiljani i polumesec idu kao kukasti krst i Davidova zvezda. Da li je u pitanju bosanski ili bošnjački jezik pitanje je sad (hercegovački da zanemarimo), a najbolje je umesto nekadašnjeg srpskohrvatskog uvesti pisanje na bošnjačko-crnogorskom jeziku da nas ceo svet razume!

  2. Srbija i R. Srpska ne priznaju bosanski jezik vec bosnjacki jezik. Floskulom bosanski jezik Bosnjaci pokazuju bosnjacki hegemonizam. Kao sto Bosnjaci u Srbiji nisu nacionalna manjina odnosno nije im matica u BiH, odnosno BiH federacije tako ne moze postojati „Bosanski jezik“ uostalom najveci pisci u Bosnjaka su pisali srpski. Slicno je sa crnogorskim jezikom gde su Njegosa do Matije Beckovica pisali srpski a gramatike i pravopisi su samo promenili naziv jezika na koricama inace su i autori i sadrzaj ostali isti.

  3. Sećam se, posle velike buke koju je podigla akcija da se crnogorski jezik nazove prema imenu države, oglasio se Milo koji je rekao da Crnogorci i svi građani Crne Gore nisu promenili jezik i da govore onaj isti koji je normiran u Novom Sadu 1954. godine i nazvan srpsko-hrvatski, samo će ga, kao Srbija, Hrvatska i BiH, nazivati prema imenu države. Ko to ne može da shvati nije dovoljno inteligentan niti je dobronameran. Kako će Bošnjaci politički da zovu srpsko-hrvatski kojim svi mi govorimo, njihovo je isključivo pravo.

      1. Nisu „ispala“ nego su dobila znakove. Ruski je imao 37, danas ima 33 pa niko ne kaže da su izmislili 3 (7) slova. Makedonci imaju 31. Crnogorci imaju 32 i još jedno koje je retko pa ga nisu standardizovali. Stvarno ne vidim gde je problem izuzev u glavama nacionalista. Oni su ti koji ne žele da prihvate naučni stav da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci govore isti jezik koji se zvao srpsko-hrvatski. Da su naziv srpsko-hrvatski zadržali glavni razbijači Jugoslavije Srbi i Hrvati, ne bi Crnogorci i Bošnjaci uvodili svoje nazive. Ali, to je jače od srpskih nacionalista, ta želja da sve bude srpsko, i jezik i nacija i more i Crna Gora …

        1. Po Vama su Gete, braca Grim, Bernard So bili srpski nacionalisti pa su izvrsno govorili srpski i pisali srpski. Salju nam ambasadore koji bolje znaju srpski i pisu cirilicu od buduceg srpskog kralja. U kineskoj ambasadi svi of ambasadora do obicnog sluzbenika govore i pisu Srpski. Nije se francuski predsednik Makron slucajno obratio Srbima na perfektnom srpskom. Lajceku je maternji jezik srpski.
          Znate li sta su spanski i portugalski koskvitadori ucinili u Meksiku i svoj Juznoj Americi, unistili su citave civilizacije pa ipak govore i pisu spanski i portugalski.
          Nego Vama Milka smeta jezik i pismo jedinog naroda ( pored Makdonaca koji su od oslobodjenja gradili i izgradili svoj jezik i pismo i imaju nebrojene pisce i Slovenaca (Kopitar)) koji su imali Vuka Karadzica i Aleksandra Belica i svih onih pisaca medju kojima su i pravoslavci, katolici, muslimani i ateisti i da ne zaboravim Jevreji (Kis, Davico, Filip David) koji pisu i govore srpski.
          I jedno pitanje Milka, ali iskreno – da li su Muslimani odnosno Bosnjaci u Srbiji autohton narod ili nacionalna manjina sa maticom u BiH federaciji?

  4. Постоји само српски језик,све остало је плод политике и ко зна којих „игара“. Јел смеју Швајцарци или Аустријанци да назову језик другачије него немачким? Амери да назову другачије него енглески и тд…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.