Stojanović: Predstojeći izbori neizvesniji nego prethodni, posebno kada je reč o Beogradu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Politikolog Boban Stojanović ocenio je danas u razgovoru za Medija centar da su predstojeći izbori 17. decembra neizvesniji nego prethodni, posebno kada je reč o Beogradu, što su pokazali i rezultati prošlogodišnjih beogradskih izbora.

Stojanović je rekao da na rezultat izbora mogu uticati spoljni faktori – potoput dva masovna ubistva iz maja, posle kojih je veliki broj građana protestovao, ali i to što se biračima Srpske napredne stranke ne dopada francusko-nemački sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić usmeno prihvatio, a da je treći faktor inflacija koja pogađa sve, posebno najugroženije.

On je ocenio da na neravnopravnost izbornih učesnika utiču dešavanja tokom cele godine, a ne samo na dan izbora i da – prema međunarodnim izveštajima – u Srbiji vlast ima enormnu i nedozvoljenu prednost u odnosu na konkurenciju.

„Od ucenjivanja u vezi sa poslovima u javnom sektoru, pretnji, maltretiranja ljudi- to svi ljudi sa lokala znaju i prihvataju da žive tako. To je, zapravo, ugrožavanje osnovnih političkih prava“, istakao je Stojanović

On je naveo da je generalni utisak kao da kampanja još nije počela, a zapravo građani kampanju ne razlikuju u odnosu na prethodni period, jer nisu ni izašli iz kampanje 2022. godine.

„Ovo stanje je zapravo redovno – mi imamo redovne vanredne izbore i permanentnu izbornu kampanju prethodnih 12 godina i zato nam izgleda kao da kampanja ne postoji, a predsednik nam se obratio preko 300 puta u godin“, ocenio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari