Stojanović: Opozicija nije smela da rizikuje sa ljudima koji su menjali prebivalište 1foto: Printscreen

Za nama su tri dana loših vesti, ali koliko vidim na kraju će biti „tresla se gora – rodio se miš“, jer je većina lista do danas potvrđena, a očekujem i da će u ostalim slučajevima odbijanja komisije doneti nova rešenja po prigovorima i da će svi čije su liste odbijene izaći na izbore, rekao je za N1 politikolog Boban Stojanović.

„Opozicija nije smela da izgubi ta tri četiri dana kampanje, koja je ionako veoma kratka. Javnost je bila prilično kritična prema njima. Pokazaće se da su svi kandidati zbog kojih su liste odbijene mogli da budu odmah na listama, ali je opozicija morala da računa na to ko će te liste pregledati. Vlast je želela da pokuša da pokaže kako je opozicija koja izlazi na izbore nesposobna čak i da kandiduju liste, da su se navodno sami okliznuli na zakon koji su tražili. Ali kada na kraju ipak proglase sve liste koje su prvo odbijene onda će to pokazati da vlast nije uspela. Isto tako, jako je važno pomenuti problem koji je takođe naveden kao razlog za obaranje lista – rodne zastupljenost. Opozicija je pronašla SNS liste koje su isto takve, tako da verujem da će se na kraju to sa listama sve ispeglati“, rekao je u emisiji Dan uživo politikolog Boban Stojanović.

Stojanović smatra i da je opozicija morala da bude opreznija i da nije trebalo da „rizikuje stavljajući ljude koji su promenili boravište“ na liste.

„Ne znam zašto su rizikovali sa ljudima koji su menjali prebivalište u poslednjih godinu dana. Upravo jedna od posledica izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku je da se ne ponovi Mala Krsna. Sada opozicija mora da insistira na kontroli toga, i time se onda stavlja tačka i na Malu Krsnu i na sve one koji su se preselili za 11 meseci. I ne znam zašto 11 meseci, valja je tada bilo najviše toga. I važno je reći da je to zakon koji je predlagala cela opozicija, a sada kad su se razdvojili, ispada kao da se međusobno optužuju“, rekao je politikolog.

Stojanović misli i da je nejveći problem opozicije taj što nisu ostali zajedno, jer je jedina šansa SNS-a da zadrži vlast u centralnim opštinama u Beogradu bila upravo ta da deo opozicije ne učestvuje na izborima.

„Bilo bi dovoljno da samo tri četvrtine onih koji su glasali u decembru izađe na izbore i opozicija bi pobedila u pet gradskih opština, a mogli su da ugroze SNS još na dve opštine. Ne mogu da procenim šta će sada biti na izborima, mislim da će ‘Kreni-promeni’ izvući neke nove glasove. Ne znam hoće li se glasovi onih koji ne učestvuju preliti opoziciji koja izlazi na izbore. AI kada govorimo o glavnim ciljevima opozicije to je trebalo da budu Beograd, Novi Sad i Niš“, rekao je Stojanović.

Politikolog navodi i da je 2020. godine bila „mnogo veća vanistitucionalna borbu nego danas“, jer je kako je rekao postojao „bojkot nacionalnih izbora, kojem su prethodili protesti kao i bojkotovanje rada Skupštine“.

„Te 2020. godine se izborni uslovi nisu promenili, 2023. su bili još gori uslovi pa je opozicija pozvala ljude da glasaju. I kada me pitate zašto nema ozbiljnijeg uspeha opozicije mislim da je to zbog toga što se stalno menja strategija.“

Komentarišući poziv lidera SSP-a Dragana Đilasa liderima opozicionih stranaka koje su odlučile da izađu na izbore da povuku svoje liste, Stojanović je naveo i da su ti isti lideri pozvali Đilasa i partije koje ne izlaze na izbore, da ako već ne učestvuje pozove ljude da izađu i glasaju.

„Ja bih voleo da to između njih bude međusobno ubeđivanje, a ne svađa. Trebalo je da budu jedinstveni, da uzmu ono što su uzeli u decembru, a ne da se posle izbora 2. juna međusobno optužuju, a da rezultat bude nula. Bilo bi mi žao da se to desi“, zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari