Bobić: Nezadovoljni tempom 1

Ne možemo biti zadovoljni dinamikom i tempom otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić na debati u EU info centru u Beogradu.

Bobić je ukazala da otvaranje četiri poglavlja u protekle tri godine nije rezultat kakav se očekivao, uprkos tome što se znalo da je proces složen.

Ona je ukazala da tempo otvaranja poglavlja ne ide u prilog planovima vlade da se Srbija do kraja 2018. pripremi za pristupanje.

Građani su zamoreni dugim i iscrpljujućim procesom proširenja i ne vide kakve to ima veze sa njihovim svakodnevnim životom, smatra Bobić.

Upitana da li će se od Srbije pre pristupanja tražiti da prizna Kosovo, Bobić je odgovorila da ne očekuje takav zahtev zato što ni sve zemlje EU nisu priznale Kosovo.

Ivan Vejvoda iz Pregovaračkog tima za pristupanje je na pitanje da li će EU od Srbije tražiti da se priključi sankcijama protiv Rusije, rekao da će Srbija biti u obavezi da spoljnu politiku uskladi u potpunosti sa EU tek kada postane njena članica.

Osvrćući se na proces otvaranja poglavlja, Vejvoda je rekao da je i za poglavlja za koja ne postoje merila potrebno da se u dva navrata dobije saglasnost svih zemalja članica EU kako bi ona bila otvorena.

Vejvoda je rekao i da je Srbija još u junu poslala Evropskoj komisiji svoju pregovaračku poziciju za poglavlje o javnim nabavkama.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da je EU često spremna da zarad stabilnosti regiona zažmuri po pitanju ispunjenja drugih standarda, poput onih u prvosuđu.

Prema Eleku, to na duže staze nije dobro za region. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari