BOCAN-HARČENKO: Beč, Priština, Beograd – U Ministarstvo inostranih poslova Srbije stigao je poziv za sastanak s posredničkom trojkom Kontakt grupe 30. avgusta u Beču, potvrđeno je našem listu u državnom vrhu.
Kako je Danasu pojašnjeno, odluku o sastavu pregovaračkog tima koji će krajem meseca putovati u Beč trebalo bi da donese Vlada Srbije, u skladu s ovlašćenjima koje je dobila od srpskog parlamenta.

BOCAN-HARČENKO: Beč, Priština, Beograd – U Ministarstvo inostranih poslova Srbije stigao je poziv za sastanak s posredničkom trojkom Kontakt grupe 30. avgusta u Beču, potvrđeno je našem listu u državnom vrhu.
Kako je Danasu pojašnjeno, odluku o sastavu pregovaračkog tima koji će krajem meseca putovati u Beč trebalo bi da donese Vlada Srbije, u skladu s ovlašćenjima koje je dobila od srpskog parlamenta. Juče niko nije mogao da precizira šta piše u pozivu za bečki sastanak, o čemu će se i na koji način i na kom nivou razgovarati. Zasad je jedino potvrđeno iz posredničke trojke da će voditi odvojene razgovore s predstavnicima Beograda i Prištine.
Gordana Pop Lazić, potpredsednica Srpske radikalne stranke izjavila je juče da bi SRS prihvatila učešće u državnom pregovaračkom timu, pod uslovom da ova stranka predvodi beogradske pregovarače, prenosi Beta. Privremena vlada Kosova najavila je u predstojećih 120 dana pregovora intenziviranje diplomatskih aktivnosti s državama članicama EU, koje će pozvati da priznaju nezavisnost Kosova tokom predstojećih 120 dana pregovora.
– Očekujemo sveže ideje obe strane, s ciljem da se približe kompromisnom rešenju – poručuju iz posredničke trojke Kontakt grupe.
Predstavnici EU i Ruske Federacije u posredničkoj trojci Volfgang Išinger i Aleksandar Bocan-Harčenko izjavili su juče da će „trojka“ prihvatiti svako rešenje o kojem se saglase Beograd i Priština i izrazili nadu da će, posle početne faze, uslediti direktni pregovori između dve strane.
Išinger je uoči predstojećeg sastanka u Beču rekao za dnevnik Zidojče cajtung da se „trojka“ za pregovore dogovorila da će „svaki, ali zaista svaki rezultat o kojem se slobodno dogovore“ obe strane biti prihvaćen.
Bocan-Harčenko kaže je zajednički stav „trojke“ da ona ne predlaže varijante, ne prejudicira rešenje i da je njen cilj da Beograd i Priština direktno razgovaraju. I Išinger i Bocan-Harčenko odbacili su spekulacije o podeli KIM kao jednom od rešenja koje je na stolu, ponavljajući da je svaka opcija o kojoj se dve strane dogovore za njih prihvatljiva, prenosi Beta.
Oba posrednika Kontakt grupe naglasila su da će osnova rada „trojke“ biti Rezolucija 1244 SB UN i ponovili da proces dogovora o statusu Kosova nije izmešten iz UN. Bocan-Harčenko je posebno naglasio da će „trojka“ o rezultatima pregovaračkog procesa izveštavati generalnog sekretara UN – što znači da ceo proces ostaje u okvirima UN i da će konačno rešenje za status Kosova biti utvrđeno u SB UN.
Prema Išingerovim rečima, u „trojci“ postoje različita mišljenja o tome kakav značaj za pregovarački proces ima 10. decembar, kada bi posrednici trebalo da predaju izveštaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i da li su time pregovori okončani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari