Bodo Veber: Kosovska strana pokazala visok stepen nesnalaženja 1Foto: Privat / Dojce vele

Ekspert za balkanska pitanja Bodo Veber ocenio je da je Kosovu potrebna ustavna reforma političkog sistema, da događaji pokazuju da je kosovski politički sistem posle rata ozbiljno oštećen i da je u dijalogu sa Beogradom o konačnom sporazumu, kosovska strana pokazala visok stepen nesnalaženja, prenosi danas prištinska Koha.

Veber je rekao da odlazak bivšeg predsednika Hašima Tačija i predsedavajućeg Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija treba smatrati početkom uništavanja (posle)ratne političke elite.

On je ocenio da je Tači, koji je jedna od glavnih ličnosti novije istorije na Kosovu, privatizovao dijalog sa Srbijom zbog svog ličnog interesa, navodi Kosovo Onlajn.

Prema Veberovim rečima, Tači je čak bio spreman da trguje delom teritorije, što Veber smatra činom izdaje.

On je ocenio da veći deo političke elite nije spreman da se tome javno usprotivi.

Veber je naglasio da je upravljanje situacijom sa kovidom-19, od početka politizovano.

“Videli smo početkom ove godine da je veliki deo političke elite spreman da zloupotrebi tradicionalne odnose Kosova sa Sjedinjenim Državama kako bi rešio unutrašnje političke nesuglasice, to jest srušio vladu“, istakao je Veber.

Videli smo, rekao je on, i da „ista elita zloupotrebljava pitanje proglašenja vanrednog stanja, neophodnog u celoj zemlji zbog situacije sa kovidom-19, u istu svrhu“, samo da bi se „to pitanje zaboravilo istog trenutka kada je došlo do promene vlade, uprkos velikom broju inficiranih tokom poslednjih meseci“.

„To, , nažalost, ne mogu nazvati drugačije nego kontinuiranim političkim masovnim ubistvom“, rekao je Veber.

“Sada se odlazak Hašima Tačija i Kadrija Veselija može videti kao početak uništavanja (posle)ratne političke elite”, dodao je on.

Veber je ocenio da od izbora „očekuje promenu političke generacije, bez obzira na to ko će pobediti“ i da će „sa Bajdenovom administracijom doći do stvarne obnove dijaloga između Kosova i Srbije“.

Veber smatra da je u dijalogu između Kosova i Srbije, kosovska strana tokom tri i po godine pregovora o konačnom sporazumu, „pokazala visok stepen nesnalaženja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari