Bodo Veber: Kosovski Srbi ne postoje kao faktor

Ostavite komentar


  1. Pola istine je veća laž od čiste laži. Nesvesno ili namerno, gospodin previđa okolnost da je u uslovima u kojima žive Srbi na KiM (gorim nego za untermensch u tokom WWII) zaista teško organizovati politički život. Politički angažovanim srbima divljački nasilno upadaju u stan, hapse i zadržavaju ih u pritvoru mesecima bez osnove, u seoskim sredinama naoružani ljudi otimaju stoku, gde decu do škole prati KFOR, a rušenje grobalja, paljevine i nasilje su toliko uobičajeni da to niko više i ne pominje. Uz to, ako Nemcima smeta vlast u Beogradu, zašto joj daju podršku i zažmure kad treba?

  2. A zasto Albanci sa Kosova ne primene taj princip prvo na njima samima i krenu da pregovaraju SAMI sa Srbijom bez Amerikanaca, Nemaca, Britanaca, bez NATO zaledjine, bez odlaska u Vasington i Berlin?

    1. Zato sto Srbija i srbi ne razumeju da treba da razgovaraju i pregovaraju bez pritiska. Uvek mora da ih pritiskaju i ucenjuju da bi na kraju pristali i na ono sto niko od njih nije trazio na pocetku. Setite se raspada YU kada se degadjao narod (srpski), nudjena im je confederacija drzava u sklopu YU a na kraju su srbi morali da beze iz svojih kuca zbog ratova i nestali sa nekih teritorija gde su ziveli vekovima. Isto je bilo sa Kosovom i pregovorima kaka je Milosevic i kompanija odbacila bilo kakav dogovor sa cuvenim odgovorom „malo morgen“. Na kraju smo dobili bombe i potpisali kapitulaciju i izgubili celo Kosovo (neki jos uvek misle da je deo Srbije i to oni koji su ga i izgubili). Srbija nikada ne nauci lekciju iz istorije i uvek bira svoje vodje koji ih najbolje lazu.

      1. @Ponavljaci

        Da li ce neko biti proteran ili ce dobiti „drzavu“ ne zavisi ni od vestine pregovaranja ni od ucenja iz istorije ni od toga kakav je koji narod, ni od toga kakve vodje ima (tesko da bi se Taci, Tudjman ili Izetbegovic mogli svrstati u vrhunske vodje i politicare), ni od pravde ni od morala nego samo i iskljucivo od toga koji i kakvi su interesi nekoliko najjacih drzava. To su pokazale i zadnje decenije ali i primeri iz ranijih perioda. Nisu samo Srbi odbijali dogovore, to su radili i Bosnjaci i Hrvati i Albanci ali za to nisu snosili nikakve posledice iz prostog razloga jer su im se interesi poklopili sa interesima SAD, Nemacke i V. Britanije. Problem Srba je sto se njihovi interesi nikako ne uklapaju u interese okupacionih sila, od Turaka, preko nacista, komunista ili sada NATO-a.

  3. Ma samo ako u albanizovanom delu Kosova vlada uberdemokratija, nema sprege kriminala i politicara, nema kontrole i davanja uputstva sa strane… Ma cudo jedno, jedino je nejasno zasto takvom uzornom i uber drustvu kakvo vlada na 90% Kosova ne ukinu vize za EU? Nije valjda da se u EU boje tih visokih standarda demokratije pa bi mozda i Nemci ili Svedjani trazili isto sto se ima i u „dzravi kosova“? A sta tek reci za NEBULOZU da ce Srbi postati politicki faktor tek kada se u potpunosti integrisu u tu albansku paradrzavu i prekinu svaku vezu sa Srbijom. Vidimo na primeru Hrvatske kako izgleda ta „potpuna integracija Srba“ a tako je u drzavi koja je u EU i koja je svetlosnih godina udaljenja od „drzave kosova“ u civilizacijskom, demokratskom i svakom drugom smislu. Bez povezivanja sa Srbijom cak i ovakvom, Srbi sa Kosova bi bili osudjeni na nestajanje.

  4. Srpskim vlastima i srbima bliskim srpskim vlastima ne odgovara ova analiza. Ali to ne mora da znaci da je netacna. Srbi sa Kosova su taoci danasnje vlasti u Beogradu. Ne smeju ni da zucnu, a kamoli da glasaju za neke druge partije, osim za onu koja se ulizuje Vucicu.

    1. Izmedju srpske partije koju kontrolise Srbija i „srpske“ partije koju kontrolisu Albanci naravno da ce Srbi sa Kosova jednoglasno da glasaju za onu pod kontrolom Srbije. Nije tu bilo nikakvih demokratskih opcija pa da se predomislja.

      1. Lepo je govorio Oliver Ivanović da se Srbi sa Kosova (i Metohije) više plaše Srba nego Albanaca. Pametnom dosta
        Ko je ubio Olivera Ivanovića?

  5. Ne postoje ni kosovski Albanci kao faktor jer im se sva „snaga“ sastoji u tome sto imaju iza sebe pojedine drzave ili pojedine strukture iz tih drzava ili pojedine potplacene pojedince iza sebe. Bez njih su nista.

  6. Ovaj Bodo Veber je strucnjak za Balkan taman koliko su strucnjaci oni koji se pojavljuju na Pinku i hvale vodju. Tako i ovaj Veber, prica ono sto je u skladu sa zvanicnom nemackom politikom u vezi Kosova a svi znamo koja je to politika i koji su to interesi Nemacke. Znamo to jos od II svetskog rata kada su Nemci na slican nacin kao i danas stali iza projekta albanizacije Kosova i otcepljenja Kosova od Srbije.

    1. Pa nisu albanci potpisali Trojni Pakt,nego srbi.Toliko o tome ko je sluzio nemcima a ko ne .

      1. Taj trojni pakt koji su Srbi potpisali su i srusili zbog cega je kasnije Beograd bombarsovan a Jugoslavija okupirana i raskomadana. Znamo ko je profitirao okupacijom Jugoslavije od strane Nemacke, a to nisu bili Srbi.

      2. @Hajro

        Samo da se spomene SS divizija Skenderbeg sastavljena iskljucivo od Albanaca. Pametnome dosta. A gde je tek ostalo.

      1. @Zoran Knežević

        Poznata mi je istorija i Kosova i kosovskih i nekosovskih Albanaca i to ona prava a ne ona bajkovita, mitomanska i narcisoidna u koju verujete ti i tebi slicni.

        1. @Allied Force…Pročitaj malo izveštaje Dimitrija Tucovića,oficira srpske vojske,i Koste Novakovića o ponašanju srpsko-crnogorske vojske prema civilima Albancima na prostoru današnje Albanije i Kosova,za vreme Balkanskih ratova 1912-1913.god.! Nisi upoznat sa tim?

          1. @Zoran Knežević

            Bas kao sto postoje izvestaju o albanskim zlocinima, da li si ih malo prelistao?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.