Izlazak Srba na kosovske izbore ne znači da su oni izgubili poverenje u vlasti u Beogradu, izjavio je juče Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju. Bogdanović je posetio Srbe u više sela Kosovskog pomoravlja i poručio im da Beograd nije protiv decentralizacije na Kosovu, ali pod jasnim uslovima.

 On je istakao da Srbi nisu izašli na kosovske izbore u onom broju kako to tvrde u Prištini, kao i da nisu tačne izjave da su izlaskom na izbore Srbi okrenuli leđa Beogradu. U Ranilugu, selu u blizini Kosovske Kamenice, koje će biti sedište nove opštine, prema planu Marti Ahtisarija, sredstvima Vlade Srbije je izgrađeno obdanište, koje je ministar otvorio. Bogdanović je podsetio da je Beograd protiv Ahtisarijevog plana, ali da se istovremeno ne protivi decentralizaciji u srpskim sredinama na Kosovu. On je tom prilikom pozvao Srbe da se ne dele po učešću na izborima i najavio nova ulaganja Vlade Srbije na Kosovu. Vlada Srbije je tokom ove godine u ovaj deo Kosova uložila oko 50 miliona dinara, najviše za infrastrukturne objekte.

Neprihvatljiv susret

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je juče, povodom najava o susretu generalnog sekretara OEBS-a Marka Perin de Brišamboa sa predstavnicima Albanaca sa Kosova, da je za Srbiju takav susret neprihvatljiv. „Za Srbiju je neprihvatljivo da se delegacija misije OEBS susretne sa zvaničnicima nepostojeće države Kosova“, rekla je Dejanović na sastanku sa Brišamboom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari