Bogosavljević: Vučić može da računa na referendumski uspeh 1Foto: N1

Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić imaju u istraživanjima javnog, kao i na izborima više od 50 odsto, pa je, svakako, moguće i da na bilo kakvom referendumu dobiju potrebnu većinu, ocenjuje za Danas Srđan Bogosavljević…

… direktor agencije Ipsos stratedžik marketing, u odgovoru na pitanje da li vladajuća većina u aktuelnoj situaciji ima šanse da na predstojećem referendumu o Kosovu „izvuče“ 50 plus 1.

Predsednik Srbije unazad danima optužuje opoziciju da će biti odgovorna zbog neuspeha referenduma, referirajući na to da žele da ga „sruše“ kosovskom pitanju.

– Naravno, puno će zavisiti i od opšteg konteksta, od formulacije pitanja i pripreme javnog mnjenja, do organizacije referenduma, recimo, istovremeno sa još nekim izborima – napominje sagovornik Danasa.

On dodaje da će jednako bitno biti i ponašanje velikih sila.

– Velike sile bi svojim potezima mogle i da pomognu i da odmognu. Tu, pre svega, mislim na mogućnost da, na primer EU, koja bi mogla značajno da pomogne nekim većim ustupcima Srbiji… Ili, obrnuto, ako bi neko od moćnih pomogao propagandu i stranke koje se tome protive – ističe Srđan Bogosavljević za Danas.

Sagovornik našeg lista napominje da u aktuelnim okolnostima, SNS i Vučić, ipak mogu da računaju na referendumski uspeh.

– Sve u svemu, pri sadašnjim uslovima, i bez spoljnih efekata, velike su šanse da naprednjaci i Aleksandar Vučić dobiju neophodnu većinu. Ali, to nije nešto što se može dobiti tek tako i bez ozbiljnog i velikog rada čitavog državnog aparata – zaključuje direktor agencije Ipsos stratedžik marketing za naš list.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, na pitanje Danasa može li se dogoditi da uz referendum o Kosovu budu organizovani i parlamentarni izbori, odgovara da za to postoji mala verovatnoća, jer bi takav scenario, prema njegovim mišljenju, Vučiću više glasova odneo nego što bi doneo. Janjić je, ipak, uveren da će do kraja ove godine biti vanrednih parlamentarnih izbora. On ukazuje na to da nije tačno da se referendum organizuje kada je to interesu naroda, te da za njegovo raspisivanje postoje tačno određeni uslovi. Janjić napominje da u pregovaračkom okviru za Poglavlje 35 piše da treba potpisati pravno obavezujući sporazum a da ga zatim treba primeniti, što znači izmeniti zakone i Ustav i tada se raspisuje referendum zarad izjašnjavanja o izmenama Ustava.

– Milošević je raspisao referendum plašeći se potpisa u Rambujeu, te se sakrio iza naroda. Ovde je rečeno da neće biti sakrivanja iza naroda. Moguće je i napraviti i prevaru pa da se referendumom nazove javna anketa. Tako što bi bilo postavljeno pitanje koje nije sa „da“ i „ne“ odgovorima. To bi služilo za pribavljanje saglasnosti i odlaganje odgovornosti – zaključuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari