Bogovič: Pregovori možda po mešovitom sistemu 1

Znam da bi u decembru trebalo da bude organizovana međuvladina konferencija (Srbija i EU, prim. novinarke), ali, nažalost, još nemam informacija da je to potvrđeno.

Metodologija u procesu pristupanja Evropskoj uniji sada je zaista delimično promenjena. Srbija je u specifičnoj situaciji, jer ima već otvorena pojedina poglavlja, tako da pretpostavljam da će nam trebati nekakav kombinovani sistem stare i nove metodologije, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, odgovarajući na pitanje smatra li da postoji šansa da će narednog meseca biti održana nova međuvladina organizacija Srbija-EU, na kojoj bi bilo otvoreno makar jedno pregovaračko poglavlje, i da li bi to bilo učinjeno u skladu sa starom ili novom metodologijom proširenja Unije.

Naš sagovornik napominje da „nažalost, kriza kovida 19 ima veliki uticaj, takođe, na proces pristupanja Srbije EU i proces proširenja uopšte“.

Kako objašnjava, EU je sada fokusirana na suočavanje s posledicama pandemije i na „preduzimanje kriznih mera za rešavanje posledica zdravstvene, ekonomske i socijalne krize u Uniji“.

– EU se, takođe, bavi Bregzitom, usvajanjem sledeće finansijske perspektive Unije, planom obnove nakon krize kovida 19, kao i usvajanjem mehanizma vladavine prava, koji poslednjih dana postaje sve aktuelnija tema EU agende, a biće i ubuduće jedan od uslovnih instrumenata za isplatu novca Unije. Međutim, ja lično očekujem i želim da se ova međuvladina konferencija održi u decembru i nadam se da će Srbija dobiti neke saglasnosti koje još nedostaju i otvoriti makar jedno poglavlje već ove godine. Tako bismo, na simboličan način, započeli jedan proces ove godine, što bi donelo optimističnu i pozitivnu poruku, ne samo Srbiji, već i čitavom regionu, koji je u procesu pristupanja EU, naglašava Bogovič.

Govoreći na istu temu, Vesna Marković, poslanica SNS i zamenica predsednika Skupštinskog odbora za spoljne poslove, navodi za naš list: „Mi smo prihvatili novu metodologiju, iako smo otvorili više od polovine poglavlja po staroj. Sada imamo spremnih pet poglavlja. Nadam se da će se održati međuvladina konferencija u decembru i da ćemo, ne samo otvoriti neka od ovih poglavlja, već i dobiti dodatne neophodne informacije o novoj metodologiji.“

– Jasno je da će se meriti napredak u poglavljima 23 i 24, kao i u dijalogu između Beograda i Prištine paralelno sa otvaranjem novih poglavlja i da će to uticati na njihovo otvaranje. Smatram da smo ostvarili dovoljan napredak za otvaranje novih poglavlja. Na dinamiku otvaranja poglavlja očigledno je najviše uticala pandemija korona virusa, ali ne samo na otvaranje poglavlja, već i na brojne druge aktivnosti koje su bile planirane za ovu godinu unutar Evropske unije. Kao i svi mi i države članice EU suočavaju se sa potpuno novim izazovom, ali i iznalaženjem novih načina za funkcionisanje u ovim okolnostima, ukazuje Marković.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je, podsetimo, tokom nedavnog video-susreta sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejiem konstatovala da bi održavanje međuvladine organizacije sa EU do kraja godine „bila prava prilika da državama članicama predstavimo sve do sada postignuto u reformskom procesu“.

Ona je istakla da Evropska komisija „ima svoj deo posla u razradi primene nove metodologije na Srbiju, i da je zato važan kontinuiran i otvoren politički dijalog“.

Varheji je kazao da ideja o novoj metodologiji odražava činjenicu da je Zapadni Balkan strateški prioritet EK, a da je cilj predloženih promena jačanje verodostojnosti procesa pristupanja, njegova predvidivost i transparentnost“.

Bilčikov poziv

Izvestilac za Srbiju EP Vladimir Bilčik pozvao je prošle sedmice prilikom objavljivanja nacrta svog izveštaja da se otvore nova poglavlja našoj državi do kraja godine. Ipak, on je naglasio da konačnu odluku o tome donose Savet EU i EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari