Bojan Klačar: Izbori neće ugroziti dijalog 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar ocenio je za Kosovo onlajn da bi raspisivanje parlamentarnih izbora u Srbiji za decembar sigurno uticalo na pregovore između Beograda i Prištine, ali da ne očekuje da će to na bilo koji način ugroziti dijalog.

„Izbori će sigurno uticati na same pregovore između Beograda i Prištine zato što će se promeniti unutrašnja dinamika u Srbiji, biće drugačiji prioriteti. Na kraju krajeva i državno rukovodstvo se bavi drugim temama. Međutim, ne očekujem da će se na bilo koji način ugroziti dijalog Beograda i Prištine“, kaže Klačar.

Dodaje da za to postoje dva razloga.

„Prvo radi se o geostrateški važnoj i velikoj temi iz unutrašnje političkih razloga, veoma važnoj za Srbiju i niko iz Srbije neće želeti da to prolongira i drugo nešto je suženiji manevarski prostor za državu Srbiju nakon poslednjih dešavanja na Kosovu. Nisam siguran da će se naše državno rukovodstvo, na neki način, kockati, da u jednom malo drugačijem okruženju, zapravo lošijem za Srbiju, na bilo koji način ugrozi taj proces“, smatra Klačar.

Ističe da će Kosovo biti jedna od tri glavne teme u izbornoj kampanji.

„Dijalog Beograda i Prištine, odnosno Kosovo će biti jedna od najvažnijih tema u kampanji. Biće sigurno u top tri i to iz dva razloga: prvi je razlog kontekstualne prirode – dijalog je živ, u toku je i to je važna tema za srpske i nacionalne i spoljno političke interese, a Kosovo je već od početka ove godine jedan od top tri prioriteta ljudi zajedno sa ekonomijom, inflacijom, odnosno sa rastom cena“, objašnjava Klačar.

Ističe da se političari u kampanji bave onim temama koje interesuju biračko telo, a Kosovo je jedna od njih.

„Čim je nešto prioritet za ljude, odnosno birače, i političari moraju da tu temu drže otvorenom. Nisam siguran da bi to u nekim drugačijim okolnostima bio prvi izbor za političare. Političari u Srbiji koliko god se o tome pričalo uglavnom nisu toliko raspoloženi da otvaraju jednu tako osetljivu, veliku, emotivnu temu, ali prosto u ovakvom kontektu ta tema neće moći da se izbegne u javnom prostoru“, zaključuje Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari