Bojan Pajtić: Šta god mislio o delovanju Tadića posle 2014, opozicija ima obavezu da se njegova lista izdigne iznad tri odsto 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Bojan Pajtić, nekadašnji predsednik DS, kaže da šta god mislio o delovanju Borisa Tadića posle 2014, ubeđen je da sva opozicija ima obavezu prema Beograđanima da se njegova lista na eventualnim ponovljenim izborima izdigne iznad 3 odsto.

On je na svom tviter nalogu napisao da neki prozivaju DSS i Dveri.

 


– Neki danas prozivaju DSS i Dveri da vrate navodni dug iz 2016-te, kada sam pozvao celu opoziciju da odemo zajedno u RIK i sprečimo izbornu krađu, a na ponovljenim izborima zamolio birače DS-a da se suprotstavimo pokušaju režima da listu DSS/Dveri “baci” ispod cenzusa time što bi glasači demokrata na tim mestima glasali za DSS/Dveri. Uzgred, na prvom presu te noći, Vučić je rekao da su ispod cenzusa i lista oko SDS, kao i DJB (ideja režima je bila da obore sve pomenute liste). Cenu te odluke sam višestuko politički platio, ali bih je opet ponovio. Ukoliko si demokrata, tvoja obaveza je da sprečiš krađu na izborima, čak i kada su ugrožene liste koje su u kampanji podjednako napadale i mene i AV. Čak iako ste ideološki različiti, kao mi i DSS/Dveri. Ako bi se sprečavanje krađe svelo samo na reči podrške, to je licemerje – napisao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, zbog toga DSS i Dveri nemaju nikakvu obavezu ni prema kome, sem prema svojim biračima.

– Međutim, šta god ja mislio o delovanju Tadića posle 2014, ubeđen sam da sva opozicija ima obavezu prema Beograđanima da se njegova lista na eventualnim ponovljenim izborima izdigne iznad 3 odsto da bi dobili šansu za većinu u Skupštini Beograda i da bismo, bar u prestonici, dobili opozicione reprezente kojih se ne bismo stideli. To bi značilo početak kraja autokratskog režima. Još jednom, DSS i Dveri ne duguju ništa meni, DS-u, Tadiću, ali duguju pristojan Beograd biračima- zaključio je Pajtić.

Podsetimo posle izbora 2016. Pajtić je pozvao na proteste zbog krađe glasova.

Na opozicoonoj sceni pojavila se ideja da na ponovljenim izborima na nekim biračkim mestima u Beogradu birači opozicije glasaju za listu Ajmo ljudi kojoj malo fali da pređe cenzus u glavnom gradu.

Eventualnim ulaskom ove liste u Skupštinu grada postoji mala mogućnost da opozicija dobije većinu u gradskjoj skupštini.
Podsetimo, bez Zaventnika opozicija u Beogradu ni na koji način ne može da očekuje da će imati većinu i zato su današnji razgovori opozicije važni.

Zavetnici prema preliminarnim rezulatatima imaju četiri mandata u Skupštni grada Beograda, koliko imaju i Dveri.

Ujedinjeni za pobedu Beograda imaju 26, a koalicija Moramo 13 mandata, a koalicija NADA sedam odbornika. Dakle 54 mandata, a SNS sa 48 i SPS sa osam mandata, imaju tanku većinu od 56 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari