Bojkot je i uspeo i nije

Za Danas piše politikolog i istraživač na Univerzitetu Korvinus u Budimpešti

Ostavite komentar


  1. Ugao gledanja na post izborne probleme u Srbiji i paralele izmedju Srbije i Madjarske se nameću same po sebi, jer je sličnost frapantna sve do „nepodnošljive teškoće“ političkog življenja u obe zemlje.
    Pisati o post izbornim rezultatima i bojkotu je sada i lako i teško.
    Uslove za izbore gotovo više niko ne spominje, a oni su uvek bili vododelnica političke izborne utakmice.
    Pravila nema ili su samo fingirana, a tu fer nadmetanja nema i ne može biti.
    Ako vlast uzurpira bitne slobode i prava gradjana, ako sistemski uništi pravnu državi i vladavinu prava uterivanjem svoje pravde nepoćudnim gradjanima, ako sama krši Ustav i urušava institucije parlamentarne demokratije , ako sa korupcijom neslućenih dimenzija potkrada državu , ako izdresira sve medije u Srbiji i stavi ih pod kontrolu ili ih kupi …šta očekivati na takvim izborima ?
    Deset dana niko u Srbiji nije znao koja je bila izlaznost sem SNS-a koji je to saopštio u 22 časa istre večeri i time RIK-u zadao nemogući zadatak …
    Bojkot je bio opravdan, rezultat bojkota nije ohrabrujući nimalo .
    Politički amateri su potrčali na izbore sa cenzusom od 3% , čak ikada im je SNS skupljao potpise da bi stvorio privid izlaznosti i, izbosne utakmice i svesno su učestvovali u kreiranju izborne farse.
    To je najveća šteta koja je učinjena na ovim izborima i mnogo je veća od njihovog neuspeha , jer je direktno ideju bojkota i gradjanske neposlušnosti i otpora urušila.
    S kim i kako dalje jeste rebus, ali dosledna gradjanska neposlušnost i bojkor ove i ovakve tzv. vlasti mora doneti uslove za fer izbornu utakmicu.
    Sloboda govora, a ne demagogija terora i laži i slobodni medji, mogu pomoći u tom procesu, jer oni mogu dati šansu da se čuju nove ideje koje će probuditi i osloboditi zatočene umove u Srbiji.
    Znači u se i u svoje k…. , a ne samo trčati i kukati u EU i nekim drugim centrima moći. To ne daje rezultate i u to smo se uverili.
    Ovo moramo sami završiti , da nikome sutra ne budemo politički dužnici.
    Time će oslobodjenje biti draže svima, a tekovine demokratije će mo braniti i od nas samih.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. i 29. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.