“Čula sam da su delili televizore. Na kesama koje dele piše “Aleksandar Vučić – Boljevac”, a u kesi se nalazi litar zejtina, šećer i brašno”: Kako protiče izborna kampanja u Boljevcu 1Foto: N. Kovačević

Jedino mesto gde se 2. juna, održavaju lokalni izbori u istočnoj Srbiji jeste Boljevac. Nadmeću se četiri liste, od kojih je jedna Srpske napredne stranke, zatim Narodne stranke, kao i dve grupe građana. Ukupno na izborima nadmeću se 96 kandidata na 37 biračkih mesta. Iz opozicije tvrde da je bilo pritisaka kako na kandidate, tako i na članove i simpatizere.

Advokatica Jasmina Srećković, kandidatkinja za predsednicu opštine Boljevac ispred liste “Pobeda za Boljevac” – Narodna stranka, kaže za Danas da se na listi Narodne stranke u Boljevcu nalaze svih 25 kandidata, znači lista je puna, a među kandidatima ima puno preduzetnika, advokata, a kako Jasmina ističe sve su to nekompromitovani ljudi, koji žele da promene sadašnju vlast, koja je, kako ona tvrdi, već 20 godina na čelu opštine.

“Ta vlast je tu već 20 godina. Predsednik je isti godinama, koji je do sada promenio sve političke opcije – od Srpske radikalne partije do URS-a. Ja više ne znam gde je on sve bio samo da sačuva fotelju. Njegovim dolaskom su sve institucije u Boljevcu urušene. Ostali smo bez suda pa sada građani imaju troškove oko putovanja”, objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ona je čula da su pojedinim građanima deljeni televizori, a kod njih u stranci nalazi se promotivni paketić SNS do koga su oni došli.

“Čula sam da su delili televizore. Na kesama koje dele piše “Aleksandar Vučić – Boljevac”, a u kesi se nalazi litar zejtina, šećer i brašno”: Kako protiče izborna kampanja u Boljevcu 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

“Čula sam da su delili televizore. Na kesama koje dele piše “Aleksandar Vučić – Boljevac”, a u kesi se nalazi litar zejtina, šećer i brašno, kao i letak sa pozivom da se glasa lista pod brojem jedan, a nosilac liste je Aleksandar Vučić. Tu se nalazi jedna prevara, pošto se na letku nalazi slika zamenika predsednika opštine, koji je kao navodni kandidat, a on to nije”, ističe ona.

Sagovornica Danasa kaže, da je bilo pritisaka na članove Narodne stranke, kao i na kandidate sa njihove liste.

“Kada smo sakupljali potpise pritisak je bio veliki na građanstvo da ne potpisuju. Bez obzira na sve neki se nisu pokolebali, i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na hrabrosti. Ljudima je jednostavno sve dozlogrdilo, ali su ljudi osetili da uz nas imaju sigurnost”, kaže Jasmina Srećković i dodaje:

“Rešila sam da stanem na put Marijanoviću i njegovim ljudima koji 20 godina samo rotiraju stolice i ne dozvaljavaju promene i dolazak novih ljudi. On kreira kadrovsku politiku po svojoj meri”, ističe ona.

“Čula sam da su delili televizore. Na kesama koje dele piše “Aleksandar Vučić – Boljevac”, a u kesi se nalazi litar zejtina, šećer i brašno”: Kako protiče izborna kampanja u Boljevcu 3
Foto: M. V. (Ilustracija)

Takođe nekim kandidatima je prećeno, da više neće dobijati poslove na tenderima, tvrdi Jasmina Srećković.

Jasmina kaže, ako bi Narodna stranka pobedila, prvo šta bi pokušali da reše je zaposlenje građana, zatim žele promene u svim stvarima, a kao glavnu stvar ističe da će građani imati uvid kako se novac iz opštine troši. Takođe žele da obnove sve šta je vlast za 20 godina urušila, kao što je Dom zdravlja.

“Bezbednost u gradu je diskutabilna, a rasveta u gradu je očajna. Naš grad se bukvalno gasi, i pretvaramo se u Mesnu zajednicu”, poručuje ona.

Na naše pitanje pošto je nosilac liste SNS u Boljevcu – Aleksandar Vučić, da li veruje da će on zaista biti predsednik opštine, ona kaže:

“Naravno da ne. On neće biti predsednik nigde pošto je on nosilac svuda u Srbiji”.

Sagovornica Danasa isključuje saradnju sa Srpskom narednom strankom nakon izbora, ali na pitanje ako bi SNS zamenio sve ljude u stranci novim, da li je onda moguća saradnja, ona kaže da nije razmišljala o tome, ali da bi jedno mogla da sarađuje sa nekompromitovanim ljudima.

“Makar sama ostala, trgovinu ne želim”, poručuje Jasmina Srećković.

Boljevac ima tri opozicione liste

Pored liste Srpske napredne stranke koja se nalazi na prvom mestu, na drugom su oni iz Narodne stranke, na trećem i četvrtom mestu nalaze se dve grupe građana – Šansa za Boljevac i Alternativa za Boljevac.

Kako su nam kazali građani, dve liste grupe građana “Nova šansa za Boljevac” čiji je nosilac Vladimir Stevanović, diplomirani pravnik, i “Alternativa za Boljevac”, čiji je nosilac Davor Nikolić, politikolog, imaju 25 odnosno 21. kandidata, i da su liste sastavljene od mladih i stručnih ljudi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari