“Borani se i dalje truju”: Narodni pokret Srbije iz Bora 1Foto: Dragan Marković

“Prvi čovek Srbijašuma Krsto Janjušević svojom prvom izjavom u kojoj tvrdi da je Bor vazdušna banja pokazuje da nije dostojan funkcije koju obavlja. On očigledno nikad nije bio u Boru, ne zna pravo stanje i služi samo svojoj partiji. Pozivamo ga da dođe na mesec dana u Bor i nadiše se vazduha koji pominje. Za to vreme se može baviti i svojim poslom i uveriti kakva je situacija sa abnormalnom sečom šuma oko Bora. Hiljade i hiljade kubika drvne mase sa Malinika i Crnog vrha svake godine biva posečeno dok novog pošumljavanja nema”, kažu iz Narodnog pokreta Srbije u Boru.

Prema njihovim rečima, izveštaji o kvalitetu ambijentalnog vazduha u gradu Boru, bilo mesečni ili godišnji, pokazuju da se Borani i dalje truju, iako se vlast hvali da je Bor skoro pa vazdušna banja.

“Očigledno je da i na silu donet kratkoročni akcioni plan ne daje adekvatne rezultate i da je on samo dokument kojim je lokalna vlast htela sebe da opere od krivice za saučesništvo u trovanju Borana. Firmu Zijin interesuje profit, a lokalnu vlast opstanak na vlasti i tu su se njihovi interesi poklopili. Briga njih za to što se i pored upozorenja i zabrinutosti građana i naučne javosti nakon objavljivanja Pilot studije Batuta, koja je alarmantna, i dokumenta “Preporuke za unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Republici Srbiji”, ništa nije pokrenulo”, kažu iz Narodnok pokreta Srbije u Boru.

Ističu, da godišnji izveštaj o kvalitetu ambijentalnog vazduha u Boru za 2023. godinu iz ukupno 1.378 uzoraka pokazuje da je suspendovanim PM10 česticama srednja godišnja koncentracija arsena bila iznad zakonom dozvoljene vrednosti (6 ng/m3) na četiri od šest mernih mesta pri čemu je u oktobru mesecu 2023. godine maksimalno izmerena koncentracija na mernom mestu Jugopetrol iznosila 440,2 ng/m3 vazduha što iznosi više od 73 puta od zakonom dozvoljene srednje godišnje vrednosti.

“Prosečna godišnja vrednost koncentracije arsena po mernim mestima je iznosila: Gradski park 15,4 ng/m3 (2,6 puta veća), Institut 12,2 ng/m3 (2 puta veća), Brezonik 6,6 ng/m3 (1,1 puta veća) i Jugopetrol 39,8  ng/m3 (6,6 puta veća koncentracija). U 2024. godini trend zagađenja se nastavlja. Merno mesto Jugopetrol je gotovo svakodnevno sa povećanim sadržajem arsena i kadmijuma. U izveštaju za jul mesec 2024. godine u toku 12 dana uzorkovanja bilo je prekoračenja koncentracije suspendovanih PM10 čestica, pri čemu su koncentracije arsena, kadmijuma i olova bile višestruko veće od zakonom dozvoljenih. Posmatrajući po mesecima prekoračenje koncentracije arsena na ovom mernom mestu se kretalo od 18 dana u maju do 27 dana u martu mesecu a za kadmijum od 14 dana u februaru do 23 u aprilu.  Samo u junu mesecu je čak 26 dana bilo prekoračenja arsena ( najveća koncentracija 54,2 ng/m3) a kadmijuma 20 dana (najveća koncentracija iznosila je 24,8 ng/m3 a zakonski maksimalno dozvoljena iznosi 5 ng/m3). U gradskom parku je prekoračenje zabeleženo na dva od tri uzorka i za arsen i za kadmijum. Oštrelj i Brezonik su takođe na udaru. Jasno je da se nadležno ministarstvo ne meša u svoj posao, a  inspektor za zaštitu životne sredine uporno ćuti. Kao da sve prati na daljinu i sve ovo je ne dotiče”, navode oni.

Dodaju, da imajući u vidu da je okolina Bora preplavljena jalovištima koja predstavljaju veliku opasnost i čiji je status diskutabilan mogu zaključiti da su građani Bora izloženi konstantnom zagađenju iz vazduha.

“Sadržaj zagađujućih materija u zemljištu oko Bora i jalovištima je velika nepoznanica. Sve je pod velom tajne. Bez adekvatnog monitoringa. Apelujemo na gradsku vlast da stane u zaštitu života i zdravlja Borana umesto što se bavi ubeđivanjem nekih od tih građana da im je najpametnije da prodaju zemlju zarad nekih fantomskih naselja. Zaboravlja vlast da su Borane mnogo puta obmanuli i da su ti isti Borani, iz mnogo razloga, ipak glasali da ih ova štetočinska vlast vodi. Kuda? Vidi se dobro”, objašnjavaju.

Podsećaju, da je vlast izglasala, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, Kratkoročni akcioni plan koji mora sve ovo uzeti u obzir.

“Na žalost, mere koje se mogu i moraju preduzeti nismo do sada imali prilike da vidimo. Možda je sve ovo u saglasnosi sa težnjom Vučićeve vlasti da zarad njihovog opstanka na vlasti Srbiju guraju da bude rudarska kolonija. Ubeđeni smo da da to neće moći i da su većinska Srbija i Bor uvideli kakvu vlast imamo”, zaključuju iz Narodnog pokreta Srbije u Boru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari