U opštini Odžaci, u kojoj se u nedelju 24. januara održavaju lokalni izbori, raste tenzija. Najviši funkcioneri SRS, koja je u prethodnom sazivu Skupštine opštine bila na vlasti, i SNSmeđusobno se optužuju za kupovinu glasova, a DS, G17 plus i SPS u kampanju uključuju najviše funkcionere. Sve podseća na nedavna zbivanja u beogradskim opštinama Zemun i Voždovac.


Odžake je nedavno posetila potpredsednica G17 Suzana Grubješić, a danas će to učiniti i državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Jovanović, takođe član ove stranke. Lokalne socijaliste je u kampanji podržao potpredsednik SPS i predsednik Pokrajinskog odbora partije Dušan Bajatović. Potpredsednik DS i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ističe da je njegov politički prioritet na početku godine pobeda demokrata u ovoj opštini, tradicionalno naklonjenoj radikalima i SPS u doba Slobodana Miloševića. Konvencije su održale gotovo sve stranke koje učestvuju na izborima, a danas je završno okupljanje SNS. Privremene mere u Odžacima uvedene su 1. septembra 2009. zbog šestomesečnog neuspešnog pokušaja da se u Skupštini opštine formira odbornička većina. Predsednik privremenog organa i DS u Odžacima je Veroljub Marković.

Dušan Bajatović, potpredsednik SPS i direktor Srbijagasa, za Danas kaže da se u kampanju uključio radi njenog poboljšanja i boljeg sagledavanja problema. Bajatović očekuje pobedu koalicije oko njegove partije i navodi da je važnost izbora u Odžacima za građane veoma velika, jer je “dosadašnja vlast potpuno ubila život u toj opštini”.

Odžacima je potrebna vlast koja će biti spremna da komunicira sa pokrajinskim i sa republičkim vlastima, ali i sa evropskim izvorima prihoda.

– Odžaci imaju razvojne kapacitete, pogotovu u oblasti poljoprivrede, a postoji ideja da se industrijska zona obnovi. Isto tako neophodno je pokrenuti luku Bogojevo na Dunavu koja bi bila regionalna luka. Treba dovršiti elektrifikaciju i gasifikaciju tog područja – navodi Bajatović.

Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS, iako očekuje pobedu liste predvođene demokratama, za Danas kaže da iz rezultata izbora ne treba izvlačiti zaključke o rejtingu stranaka na nivou Srbije. On navodi da su za DS, ukoliko bude bila u prilici da formira vlast u Odžacima, najprihvatljivije stranke s kojima inače gradi koalicije na lokalnom nivou.

Pojavljivanje visokih funkcionera stranaka u kampanjama za lokalne izbore Đurišić komentariše kao njihovu želju za najboljim rezultatom.

Dragan Todorović, potpredsednik SRS, za naš list kaže da su predstojeći izbori radikalima važni zbog popravljanja rejtinga.

– Svesni smo situacije u kojoj smo i zato je bitno da na svim narednim izborima počnemo da popravljamo rejting. Siguran sam da će rezultati ovih izbora biti najbolji u odnosu na dosadašnje lokalne izbore, a čak, prema svim pokazateljima, očekujem pobedu – uveren je Todorović.

On pojavljivanje visokih funkcionera stranaka na lokalnim izborima ne dovodi u pitanje jer je, kako je objasnio, prihvatljivo da svaka stranka uloži maksimum.

– Neprihvatljivo je što stranke na vlasti to zloupotrebljavaju. Neshvatljiva je i količina novca koju parlamentarne partije ulažu u ove izbore, kada SRS, kao jedna od najbrojnijih u Skupštini Srbije, jedva uspeva da izađe na kraj s novcem za kampanju. Pitanje je odakle im novac, pogotovu SNS, koji prema mojim informacijama kupuje glasove birača, a jedan glas se plaća od 3.000 do 5.000 dinara – tvrdi Todorović. Na pitanje Danasa koliko su radikali izdvojili novca za kampanju u Odžacima, on nije znao da odgovori, upućujući nas na lokalni odbor stranke.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, za Danas kaže da pobeda naprednjaka u Odžacima neće biti laka.

– Daćemo sve od sebe da pobedimo, ali to neće biti lako, jer demokrate i radikali ulažu veliki novac u kampanju – kaže Vučić.

On negira Todorovićeve tvrdnje o plaćanju glasova, a Todorovića naziva “notornim lažovom”.

– To nije istina. DS i radikali plaćaju glasove. Neka pokaže jednog čoveka koji je primio nova od nas. Radikali su svesni i znaju da je za njih kraj ako izgube od naprednjaka u Odžacima, kao poslednjem njihovom uporištu – navodi Vučić.

U Odžacima se uveliko spekuliše o tome ko će pobediti na izborima. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja, zasnovanom na uzorku od jedan odsto biračkog tela, najviše šansi ima DS, na drugom mestu je SRS, a procenjuje se da će odbornika imati i DSS, SNS, koalicija SPS-PUPS-JS i G17 plus. Građani izjavljuju da očekuju otvaranje novihradnihmesta, jer je u Odžacimanezaposleno 5.500 stanovnika. Ima i zamerki na predizbornu kampanju zbog „rasipanja para“ i mnoštva plakata na ulicama.

Među 229 kandidata 65 žena

Među čak 229 kandidata za 28 odborničkih mesta najviše je tehničara, pravnika, ekonomista, inženjera i preduzetnika. Među kandidatima za odbornike svega je 65 žena. Opštinska izborna komisija zaključila je deset izbornih lista: Za evropske Odžake-Boris Tadić, G17 plus, SRS-Vojislav Šešelj, DSS-Vojislav Koštunica, SNS-Tomislav Nikolić, SPS-PUPS-JS-Ivica Dačić, Koalicija Srbija, NS-Velimir Ilić, Romska demokratska stranka-Ranko Jovanovići Narodna partija-Maja Gojković. Opština Odžaci ima oko 36.000 stanovnika, a njih 27.996 ima pravo glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari