Borel: Ovde smo da ponudimo naše posredovanje 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Prištini da je došao da bi ponudio posredovanje u dijalogu između Kosova i Srbije.

On je na konferenciji za medije posle susreta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem rekao da je zadovoljan što je na Kosovu i da EU želi da donese stabilnost, te da to ne čine zarad javnosti već da je to i njihov interes.

Kada je u pitanju formiranje nove vlade Kosova, Borel je rekao da neće biti intervencija i da su gradjani Kosova slobodni da sami odluče o svojoj sudbini.

Odgovarajući na primedbe predsednika Tačija da Kosovo, iako je ispunilo sve uslove, nije oslobođeno viza, Borel je rekao da je krajnje vreme da se prestane sa tehničkim zahtevima.

„U potpunosti razumem i dozvolite mi da kažem da ne mogu da obećam kada će biti liberalizacije, jer je to odluka koju treba da donesu zemlje članice. Sa svoje strane i Evropske komisije koju predstavljam kao potpredsednik, mogu da kažem da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza. Od Evropske komisije mogu da vam dam garancije da će se vrlo brzo doneti odluka“, kazao je Borel.

Odgovarajući na pitanje da li će se angažovati na tome da Kosovo prizna i pet država članica EU koje to nisu uradile, Borel je rekao da to nije njegov posao već da to zavisi od svake države ponaosob.

Govoreći o američkom planu za normalizaciju odnosa izmedju Kosova i Srbije i da li je na tom planu EU ostavljena po strani, Borel je rekao da SAD ima planove za sve i da EU nije daleko od tog procesa.

„Mi smo bili mnogo angažovani na Kosovu i potrošili smo milijardu evra za Kosovo. Ja nisam ovde da bi se takmičio sa Amerikancima, mi ćemo raditi zajedno i neće biti razlika medju nama da bi rešili probleme. Nismo ovde da jedni druge krivimo, nismo daleko u ovom procesu, ali smo u njega uključeni. Mi možda nismo tako glasni ali smo uključeni u ovaj proces“, kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Predsednik Kosova je ocenio da je Kosovu učinjena velika nepravda zbog nedobijanja vizne liberalizacije.

Ocenio je da je današnja poseta Borela Kosovu snažna poruka povećanja pažnje EU za Kosovo i region.

„Strateška orijentacija Kosova je jasna i mi snažno radimo da budemo deo NATO i EU. Kosovo radi na ostvarivanju svih reformi, ali i u izvršavanju obaveza koje ima za mir i stabilnost“, kazao je Tači.

„Kosovo je nepravedno tretirano jer je ispunilo sve kriterijume i zato želim da još jednom izrazim razočaranje institucija i gradjana Kosova za to što još nismo dobili viznu liberalizaciju. Hoću da verujem da će se angažovanjem Borela ova odnos promeniti. Želelo bih da vidim jedinstvenu EU i kada je u pitanju Kosovo“, kazao je Tači.

Posle susreta sa Tačijem Borel će se sastati sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova, posle ćega će posetiti Termoelektranu Kosovo B, da bi posle toga posetio Prizren gde će nakon razgledanja istorijskog dela grada imati susret sa gradonačelnikom Prizrena i predstavnicima zajednica koje žive u ovom gradu.

Nakon završene posete Kosovu Žozep Borel će posetiti i Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari