Borelj uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine: Primena je ključna reč 1foto EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu poltiku i bezbednost Žozef Borelj izjavio je danas, uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, da se uprkos promenama koje će uslediti i drugim ljudima koji će voditi dijalog, prioriteti EU neće promeniti i obaveze Srbije i Kosova neće nestati.

Borelj je istakao da je prošle godine održano nekoliko sastanaka na višem nivou koji su skoro svi do jednog bili usmereni na rešavanje kriza, koje su se pojavljivale jedna za drugom, umesto da su se strane bavile primenom sporazuma o putu normalizacije odnosa, koji je postignut u februaru, a potom i aneks primene u martu.

Ako pogledate sažetke tih sastanaka uglavnom smo govorili o nedostatku napretka, nemaju volje da se dođe do konsenzusa ili izostanku primene dogovora, podsetio je on i izrazio nadu da će današnja rudna dijaloga poslati drugačiju poruku i završiti se u drugačijem tonu.

Borelj je rekao da je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak radio i danas će biti prilika da se sumira šta je sve postignuto tokom našeg mandata, od 2019. godine.

Biće važno i da vidimo kako lideri vide nastavak ovog dijaloga i kako žele da nastave rad. U narednim mesecima biće druga imena, drugačiji ljudi, ali sporazumi, zaključci Saveta EU i prioriteti se neće promeniti, poručio je Borelj.

Države članice se neće promeniti, obaveze Srbije i Kosova neće nestati i svako će preneti svoju spremnost da ispuni bolju evropsku budućnost za svoje građane, predočio je šef evropske diplomatije.

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova je u srcu angažovanja EU na Zapadnom Balkanu i napredak u procesu normalizacije je tesno povezan sa pristupanje EU, ponovio je Borelj.

On je podsetio da je bilo i uspeha u dijalogu, koji je često zanemarivan, a najveći od njih je postizanje sporazuma o putu normalizacije odnosa.

U vremenu bez presedana i rata na našem evropskom kontinentu, sporazum o miru i dobrosusedskim odnosima je važno postignuće. Nažalost, primena sporazuma tek mora da počne i nadam se da ćemo danas definitivno razgovarati kako da obezbedimo napredak i njegovu primenu, rekao je Borelj.

On je ukazao da je implementacija ključna reč i posle sporazuma mora uslediti i akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari