Boris Tadić: Ako se dogovorimo, naša kolona će biti najjača u opoziciji 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

SDS će svakako ili imati svog predsedničkog kandidata ili će podržati nekog od kandidata.

Odluku ću saopštiti uskoro, a više puta sam rekao da je presudna procena da li drugi kandidati mogu ne samo da pobede, već i da donesu stvarne promene. Pored toga, na moju odluku utiče i procena koliko svojom kandidaturom mogu da doprinesem dolasku do drugog kruga. Nakon što je Đilasov blok izašao sa svojim kandidatima, posebno zabrinjava činjenica što je evropska, građanska i leva opcija u ovom trenutku praktično bez kandidata. I ta okolnost će svakako uticati na moju odluku – kaže u razgovoru za Danas, Boris Tadić , bivši predsednik Srbije ilider Socijaldemokratske stranke odgovarajući na pitanje da li će učestvovati na predsedničkim izborima.

Koliko će na vašu odluku uticati merenje vašeg rejtinga i znate li kako se trenurno kotirate?

– Brojke u ovom trenutku i ovakvim okolnostima ne znače mnogo. Ne smemo da podležemo Vučićevom trendu u kom građanima umesto politike nudimo rejtinge i šerove. Danas svi znamo koliki je čiji rejting, ali ne i šta je čija politička ponuda. Imam redovan uvid u istraživanja, ali odluku neću donositi spram rejtinga, već spram šrenja koju nudim i politike koju zastupam i procene koliko ta politika može da posluži opštem interesu. Rejtinzi su promenjivi, a na moju odluku presudno ne utiče ni kada sam u vrhu rejtinga, ni kada nisam. Vrednost politike se ne meri rejtinzima. I za to vam je najbolji dokaz istorija rejtinga opozicije svih diktatura.

Do sada su predsedničke kandidature najavili Boško Obradović, Miloš Jovanović i Srđan Škoro, Zdravko Ponoš. Da li biste nekog od pomenutih podržali, ukoliko se vi ne kandidujete?

– I o tome bih donosio odluku tek kada čujem koju politiku oni predstavljaju. Nažalost, to još nije jasno za neke od kandidata koje ste naveli. Mogu da kažem da ne bih voleo da u drugi krug uđu kandidati desnih opcija, a što se tiče druge opcije od kandidata koje ste naveli upućen sam jedino u stavove gospodina Škora. U svakom slučaju koliko god kandidata da bude, ključno je da među sobom imaju saradnju i koordinaciju. Svako ko to odbija, radi to u korist Vučića.

Predsednički kandidat jednog dela opozicije Zdravko Ponoš bio je vaš kadar, vi ste ga 2006. godine imenovali za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a danas baš nemate neko dobro mišljenje o njemu. Šta mu zamerate i da li biste mogli njega da podržite, makar ako uđe u drugi krug predsedničkih izbora?

– Kao predsednik opozicione stranke ne bih komentarisao druge opozicione kandidate. Ali za razliku od svih drugih, imam ulogu i bivšeg predsednika države, koja sobom nosi drugačiju odgovornost. Tako i u slučaju Ponoša imam posebnu odgovornost da ukažem na neke aspekte, pogotovo ako se tiču nacionalne bezbednosti i najviših nacionalnih interesa. On nije bio samo kadar kog sam podigao, već i kadar kog sam smenio. U tom smislu ne stoji kada kažete da “danas” nemam neko dobro mišljenje o njemu. Uostalom, ovo nije pitanje mišljenja o pojedincu lično, već o njegovim političkim delima i kapacitetima. Kao što sam rekao, postojali su razlozi da ga postavim na to mesto i da bude preko reda unapređen, ali i još veći da bude smenjen.

Više puta ste spominjali neka dva kandidata koji bi bili najbolji predsednički kandidati opozicije ,ali nikada niste saopštili njihova imena. Ko su oni ?

– Iz istog razloga iz kog ih nisam ranije pominjao, neću to učiniti ni sada. Suština nije u imenima pojedinaca, već u fenomenu da se u Srbiji za deceniju nije izgradio lider sposoban da se suprotstavi ovoj vlasti ne samo rezultatom na izborima, već i vrednostima, znanjem i principima koji donose stvarnu promenu. I u fenomenu da i oni koji bi to možda i mogli, ne žele da ulaze u političko blato. A to blato je danas toliko duboko, da iz ličnog iskustva ne bih mogao mirne savesti nikoga ni da nagovaram na to.

Ko bi sve mogao biti sa SDS na izbornoj listi?

– Ovih dana završavamo razgovore sa svim našim potencijalnim koalicionim partnerima. Ukoliko postignemo dogovore, naša kolona će svakako biti najjača u opoziciji i u pogledu infrastrukture i politički, jer će to biti kolona u kojoj svi nedvosmisleno dele iste jasne političke i vrednosne orijentacije. Nova stranka nam je svakako pouzdan partner u tome i sa njom smo pre više meseci krenuli da gradimo platformu za ovu kolonu.

Da li je opozicija ovako razjedinjena olakšala Vučiću put do novog predsedničkog manda i do naprednjačke većine u parlamentu?

– Istraživanja pokazuju da je dobro da imamo više kolona i predsedničkih kandidata i u tom smislu ne olakšavamo Vučiću. Međutim, deo opozicije koji pravi podele u opoziciji na pravu i nepravu i koji odbija svaku saradnju svakako olakšava Vučiću i time preuzima odgovornost za konačan rezultat ovih izbora.

Vučić se zvanično bar do sada nije kandidovao, ali sve informativne tv emisije  su posvećene njemu i njegovim dostignućima. Zbog čega kalkuliše ?

– Podiže tenzije u svom biračkom telu kako bi i na takav način mobilisao glasače. On vlada tizerima. Ne dopušta da se njegova kandidatura uzme zdravo za gotovo, već da i od toga napravi predstavu nečega što se dugo lomilo, pa onda kada prelomi da svi oduševljeno dočekaju i podrže. Međutim, takve predstave što se duže ponavljaju postaju sve ogoljenije i gube efekat. A on ih u svemu ponavlja već deceniju.

Kad Vučić u svojstvu predsednika kaže da će mladi dobiti još po sto evra, da će plate biti  1 000 evra, a penzije 500 , da li je to zloupotreba pred izbore, iii realno obećanje brižnog predsednika države. Kojim  imenom biste ovo nazvali ?

– Kupovina glasova, ali pervertirana, budući da ih kupuje novcem tih istih građana. Ujedno i obmanjivanje građana kojima stvara utisak da im on nešto poklanja, a zapravo im daje njihov novac koji će potom svi vraćati i to sa kamatom. Mladi su dobili po 100 evra, ali ih niko nije obavestio da će za taj “poklon” morati u narednih pet godina da vrate oko 110 evra kroz poreze.

Ako živimo u državi blagostanja, zlatnom dobru, zašto je ljudima toliko bitna ta pomoć od sto evra, ili dve hiljade dinara?

– Ako pogledate da je najčešće isplaćena plata u Srbiji oko 300 evra, onda je jasno da živimo u državi u kojoj 100 evra ljudima znači mnogo. Činjenica da ljudima znači tolika pomoć najbolje govori o nivou siromaštva do koje je ova vlast dovela naše građane.

Svojevremeno ste govorili za Danas o sprezi kriminala i politike i opasnosti od te pojave. Da li je to uzelo maha ili je država uspela da se otrgne iz šaka mafije?

– Organizovani kriminal je uzeo maha još 2012. kada je SNS došla na vlast i od tada Srbijom vlada kriminal koji je u svakoj pori društva. Zato nema stvarne i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala bez smene ove vlasti kao prvog koraka. Međutim i nakon pobede na izborima, pobednika  tek čeka borba sa kriminalom koji je zaposeo sve poluge moći u društvu. I to će biti suštinski “drugi krug” izbora. Zato danas nije bitna samo pobeda na izborima i ta pobeda je tek početak borbe protiv režima koji je do te mere privatizovao državu da je praktično i obesmislio izbore.

Sam predsednik Vučić tvrdi da više od godine dana u Srbiji nije bilo mafijaškog ubistva, a da su glavni ktiminalci iza rešetaka. Znači li to da mi slobdono i bez bojazni možemo i noću da šetamo gradom?

– Naravno da ne. Stotine Belivuka su i dalje širom Srbije. Imali smo prilike to da vidimo i pre nekoliko dana u Šapcu. Ne zaboravite da se vlast hvalila isto tako i u vreme dok je Belivukov klan mleo ljude i nekažnjeno ubijao usred Beograda.

Kakvu izbornu kampanju očekujete, obzirom da su naprednjaci za zamenika šefa izbornog štaba izabrali Gorana Vesića sa kojim imate već neko iskustvo?

– Mi smo izloženi kampanji SNS-a svakodnevno već deset godina. Nema tu posebne razlike između predizborne kampanje i bilo kog dana što se aktivnosti SNS-a tiče. Oni se svaki dan bore kao da su na ivici da izgube i bez obzira na zastrašujuću asimetriju između vlasti i opozicije, kod njih nema opuštanja. I s tim moramo računati.

S kim biste posle izbora mogli da sarađujete, a sa kim ne? Da li isključujete svaku saradnju sa SNS i SPS?

– Sa politički i vrednosno srodnim opcijama. Nadam se da nikada više neću biti u situaciji da zarad viših interesa moram da gradim postizborne koalicije sa strankama koje ne dele naše vrednosti i politiku, ali svakako isključujem saradnju sa strankama ovog režima.

Verujete li u istinitost priče o naseljavanja centralnih beogradskih opština ljudima iz Republike Srpske, kako bi SNS pobedila na izborima u Beogradu?

– To nije pitanje verovanja, jer svi godinama znaju da se to dešava. Nije to nikakva nova ekskluzivna vest u koju bi trebalo da verujemo ili ne. Ali nije suština u tome da se ta vest objavi i pravi spektakl, već da se nešto učini tim povodom. Zato sve vreme i pozivam opoziciju na saradnju na polju kontrole izbora i borbe za bolje izborne uslove. A to je svakako deo toga.

Da li ćete vi imati kandidata za gradonačelnika i  kako ocenjujete dosadašnje kandidate Vladetu Jankovića, Dobricu Veselinovića i Aleksandra Šapića?

– Imaćemo svog kandidata. Još kada je prešao u SNS rekao sam da je Šapić opasan kandidat kog ne bi trebalo potcenjivati. Veselinović je tipičan predstavnik nove generacije ekoloških aktivista i svakako je dobro da imamo i jednog takvog kandidata. Što se tiče Jankovića ne znam ni u kontekstu koje političke opcije bih ga komentarisao, budući da on ne da se nije ogradio od nekih epizoda iz svoje političke prošlosti, nego i danas stoji iza te politike istom snagom. Neke od tih epizoda su na primer podrška pobuni JSO, politika usmerena na prekid evrointegracija, nasilni protesti u kojima su paljene ambasade i tragično izgubljen jedan ljudski život, podrška Nikoliću na izborima 2012 i sl. Uprkos tome što mu se ovih dana više puta postavljaju pitanja o tome, nijednim smislenim odgovorom se nije ogradio od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari