Boris Tadić o Vučićevoj odluci: Skandalozno i nije u skladu sa Ustavom Srbije 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranka Boris Tadić ističe za portal N1 da je izjava predsednika Aleksnadra Vučića da neće da otkriva detalje današnjeg sastanka s ambasadorima Kvinte „skandalozna i suštinski protivustavna“.

Kako dodaje za N1, kao predsednik države je u obavezi da obaveštava građane o tome šta radi u njihovo ime.

„Naravno da takvi razgovori mogu imati i aspekt tajnosti iz različitih opravdanih razloga, ali čak i tada je predsednik države u obavezi da da osnovne informacije, pogotovo kada se radi o ovako važnim pitanjima koji se tiču budućnosti države i njenih građana“, ocenjuje Tadić za naš portal.

Međutim, naglašava on, iz načina na koji je obavestio javnost da je „on odlučio da ne kaže ništa“, jasno je da se radi o „čistoj samovolji, a ne nekoj strateški opravdanoj ili obaveznoj tajnosti“.

„Pored toga ovakve izjave koristi i da zastraši građane, ostavljajući prostor za različita tumačenja ovakvog poteza. Ovo je klasična mistifikacija politike i privatizacija države, što su odlike svih apsolutističkih režima. I ujedno još jedan razlog da se još snažnije borimo za oslobađanje Srbije od ovakve privatizacije i okupacije svih aspekata države i društva od strane jednog čoveka i njegove oligarhije“, kaže Tadić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji poručio da neće reći “nijednu jedinu reč” o tom susretu.

Vučić je u sredu ujutro održao sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte: Sedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Posle razgovora s predstavnicima velike petorke on se oglasio na Instagramu s porukom da o sastanku neće reći nijednu jedinu reč, a izostalo je i uobičajeno saopštenje iz predsedništva.

„Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve“, napisao je Vučić na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari