"Boris Tadić je novi predsednik Srbije": Zašto je Tomislav Nikolić krivio sunce za poraz na izborima? 1Foto: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC

Boris Tadić, nekadašnji predsednik Demorkatske stranke 27. juna 2004. godine postao je novi predsednik Srbije.

U drugom krugu izbora za prvog čoveka Srbije Boris Tadić je osvojio 53,7 odsto ili 1,706.888 glasova punoletnih građana Srbije, pobedivši Tomislava Nikolića, kandidata Srpske radikalne stranke koji je osvojio 45 odsto ili 1.431.833 glasa, saopštio je tada Centar za slobodne izbore i demokratiju.

Prema konačnoj proceni CeSID, na izbore je te 2004. godine izašlo 48,7 odsto građana, pisao je Danas ranije.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

U Beogradu Tadića je podržalo 59,5, a Nikolića 39,2 odsto građana, u centralnoj Srbiji, bez Kosova, Boris Tadić je osvojio 50,4, a Nikolić 48,1, dok je Vojvodini 55,7 odsto građana dalo glas Tadiću, a 43,2 odsto Nikoliću.

Kanididat SRS pobedio je samo na Kosovu – Nikoliću je glas dalo 26.242 građanina ili 71,9 odsto, a Tadiću 10.001 građanin ili 27,4 odsto građana, pisao je Danas 2004. godine.

Nikolićeva čestitka

Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić čestitao je Borisu Tadiću pobedu na izborima, a zatim najavio da SRS odmah nastavlja borbu za „novu pobedu“ na parlamentarnim izborima.

„Podaci sa oko 50 odsto biračkih mesta pokazuju da će Boris Tadić biti predsednik i ja mu čestitam“, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare i dodao da je uprkos tome zadovoljan uspehom koji je ostvario na izborima.

Prema njegovim rečima, Tadić je na izborima pobedio zahvaljujući glasovima nacionalnih manjina.

Radikale, prema njegovim tadašnjim rečima, čekalo je nekoliko meseci upornog rada do pobede na parlamentarnim izborima, koji će, kako je tada rekao, biti održani „za par meseci.

„Zato radikali, glavu gore, svima vam čestitam. Na skoro svim biračkim mestima u Srbiji smo pobedili, izuzev u mestima gde su verske vođe pretile svojim vernicima odsecanjem ruku ako glasaju za mene“, rekao je Nikolić.

On je optužio sve medije da su tokom kampanje bili na Tadićevoj strani.

Boris Tadić: Pobedila evropska budućnost Srbije

„Ovo je velika pobeda Srbije, građani ne slave zbog mene, već zbog pobede zajedničke ideje o našoj evropskoj budućnosti“, ocenio je Boris Tadić po saopštavanju nezvaničnih rezultata i informacije da je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora.

Lider DS se posebno zahvalio svim građanima Srbije, političkim liderima i stranakam koje su ga podržale. On je čestitao i svom protivkandidatu iz SRS Nikoliću, navodeći da poštuje njegov rezultat.

Ispred sedišta DS te večeri okupio se veliki broj pristalica i simpatizera DS, koji su proslavljali pobedu Borisa Tadića.

"Boris Tadić je novi predsednik Srbije": Zašto je Tomislav Nikolić krivio sunce za poraz na izborima? 2
Foto: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC

Među okupljenima su bili prisutni, pored najviših stranačkih funkcionera, i ministri bivše Vlade Srbije, lideri političkih stranaka, javne ličnosti koje su podržale Tadića na predsednićkim izborima, predstavnici više ambasada u Beogradu i šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Džefri Baret.

Uz Tadića je bila i supruga pokojnog premijera Srbije Ružica Đinđić.

Slavlje je kasno nastavljeno u sedištu Gradskog odbora DS na Terazijama.

Slavlje do zore Beograd

"Boris Tadić je novi predsednik Srbije": Zašto je Tomislav Nikolić krivio sunce za poraz na izborima? 3
Foto: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC

Pristalice i simpatizeri DS okupili su se tog 27. juna 2004. godine ispred prostorija Gradskog odbora DS u Kolarčevoj ulici u Beogradu da proslave pobedu demokratskog kandidata.

Prema procenama policijske patrole koja je bila na licu mesta proslavi je prisustvovalo oko hiljadu Beograđana.

Saobraćaj u Kolarčevoj ulici i Terazijama bio je zatvoren, a sa zvučnika postavljenih na prozorima kancelarija GO DS čuli su se hitovi pop i rok muzike.

„Na ulici su svirači i trubači, tako da dok su jedni đuskali uz savremene ritmove drugi su uz zvuke truba igrali tradicionalno kolo. I jedni i drugi su nosili slike prvog demokratskog predsednika Srbije“, pisao je Danas pre 20 godina.

"Boris Tadić je novi predsednik Srbije": Zašto je Tomislav Nikolić krivio sunce za poraz na izborima? 4
Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Centrom Beograda su se vijorile zastave Srbije, Evropske unije i Demokratske stranke.

„Došao sam da proslavim pobedu Borisa Tadića. Izbor nije bio težak i nadam se da neće izneveriti očekivanja“, rekao je čovek od četrdesetak godina koji je na proslavu došao sam, jer mu je, društvo već uveliko, zbog krize u zemlji, napustilo Srbiju.

Još jedna devojka, koja je došla ispred Palate Albanija sa drugarićama da proslave pobedu kandidata za koga su glasale, rekla je da  veruju da može da ostvari sve što je obećao.

Novoizabrani predsednik Srbije oko ponoći se obratio okupljenim građanima i zahvalio na podršci.

Na gradskim trgovima širom Srbije proslavljena je pobeda Borisa Tadića nad radiklaskim kandidatom.

Po izveštajima naših dopisnika veselo je bilo u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Uzicu, Kraljevu, Somboru.

I zemunske demokrate su nekoliko sati proslavljale pobedu Tadića.

Tomislav Nikolić pobedio u zatvorima

U beogradskom Okružnom zatvoru na biračkom mestu broj 4, gde su glasali najpoznatiji pritovrenici u Srbiji kao što je Milorad Ulemek Legija, ubedljivo je pobedio Tomislav Nikolič.

Na biračko mestu broj 5 u bolnici Okružnog zatvora takođe je Nikolić odneo ubedljivu pobedu.

Kandidat radikala Tomislav Nikolić dobio je 57 glasova u Okružnom zatvoru u Zrenjaninu, a kandidat demokrata Boris Tadić 19, rečeno je Beti u regionalnoj kancelariji CeSID.

Tadić je, međutim, pobedio u valjevskom Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike, izjavio je Beti koordinator CeSID Vlada Dodović.

U prvom krugu, Nikolić je imao 11 glasova više nego danas, a Tadić 24 manje.

U zatvorima u Srbiji glasanje se odvijalo isto kao i u prvom krugu, jer se od 28 zatvorskih jedinica glasalo u 15, saopštio je pomoćnik ministra pravde Miloš Janković, direktor Uprave za zavodske sankcije.

U 13 pritvorskih jedinica glasanje nije organizovano, jer u njima nema sto ili više registrovanih birača.

Nikoliću krivi Karić i sunce

Već sledećeg dana, predsednički kandidat Tomislav Nikolić, analizirajući razloge svog neuspeha optužio je nezavisne medije i državnu televiziju da su favorizovali samo Borisa Tadića.

Nikolić je dodao još dva razloga svog poraza: glasači Bogoljuba Karića glasali za Tadića i – sunce, odnosno lepo vrane.

Karić se opredelio za Tadića, smatrao je Nikolić, jer se uplašio da će porazom Tadić staviti lance i katance na fabrike, a Nikolić to neće uraditi, preneo je novinar B92 Vlada Đordević.

S druge strane, zbog lepog vremena, birači SRS su morali da idu na njive, da beru višnje koje bi propale da nisu to uradili, a sunce je nateralo birače Borisa Tadića, mlađi svet, da glasa za kandidata demokrata.

Nikolić je, dodao je B92, priznao da se molio da padne kiša ne bi li pobedio na izborima.

Tomislav Nikolić je, međutim, uveren da će njegova partija „obezbediti vanredne parlamentarne izbore za Skupštinu Srbije do kraja godine“.

Nikolić je na konferenciji za novinare pozvao Republičku izbornu komisiju da što pre zakaže skupštinu kako bi novi predsednik Boris Tadić položio zakletvu i počeo da ispunjava predizboma obećanja.

"Boris Tadić je novi predsednik Srbije": Zašto je Tomislav Nikolić krivio sunce za poraz na izborima? 5
Foto: EPA/DJORDJE KOJADINOVIC

„Zahtevamo od Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Bogoljuba Karića da se od danas u Srbiji počne živeti bolje, da počne borba protiv kriminala, droge i da se otvore nova radna mesta“, kazao je Nikolić.

On je kazao da razlika od 200 hiljada glasova nije velika imajući u vidu da su se svi ujedinili protiv SRS.

„Priželjkivao sam da u nedelju padne kiša jer bi tad verovatno pobedio“, rekao je Nikolić objašnjavajući da bi u tom slučaju na izbore izašao veći broj seljaka koji su iskoristili lepo vreme za radove u njivama ili berbu višanja.

Nikolić je istakao da je pobedio u sto opština dok je Tladić bio bolji u 79.

„Tadić je najviše glasova dobio u užem centru Beograda i u sredinama gde većinsko stanovništvo čine Mađari i Muslimani“, rekao je Nikolić dodajući da su pobedi njegovog protivkandidata pomogle pretnje sa zapada i podrška Bogoljuba Karića.

Zamenik predsednika SRS kazao je da ta partija već kreće u novu predizbornu kampanju i najavio neke promene u njenom vođenju.

On je rekao da će zbog „neobjektivnog i navijačkog odnosa medija prema SRS u kojem su prednjačili državna televizija RTS, B92 i BK, „odsada odlučivati s kojom će medijskom kućom sarađivati.“

Prema njegovim rečima, novina u novoj predizbomoj kampanji bi trebalo da bude i pojavljivanje u javnosti „članova SRS koji su do sada radili iz senke“.

Na mestu predsednika Srbije Boris Tadić je zamenio predsednika parlamenta i tadašnjeg vršioca dužnosti šefa države, Predraga Markovića. Predsednička inauguracija je bila 11. jula 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari