Pošle godine na današnji dan, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. U Deklaraciji o nezavisnosti, koju je tada aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti „posvećeno miru i stabilnosti“, a da će kosovska država „biti formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija“.

Do kraja prošle godine Kosovo su priznale 53 države, među kojima i 22 zemlje članice EU, a u januaru ove godine Kosovo je priznala i Panama.

Na zahtev Rusije i Srbije održana je sednica Saveta bezbednosti UN, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je tada da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dalje pravni okvir za Kosovo. Istoga dana, Skupština Srbije potvrdila je raniju odluku Vlade Srbije o poništavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, a šef diplomatije Vuk Jeremićpovukao je ambasadore iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nekoliko desetina hiljada Srba protestovalo je u srpskim sredinama na Kosovu, protiveći se jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Na mitingu u Beogradu 21. februara, pod nazivom „Kosovo je Srbija“, pred nekoliko stotina hiljada ljudi govorio je i tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, kao i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić. Zapaljena je ambasada SAD u Beogradu, a nekoliko drugih je oštećeno. Tokom nereda jedna osoba je izgubila život, više od 150 demonstranata i policajaca je povređeno. Policija je privela 192 osobe.

U junu prošle godine Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski ustav.

Predsednik Srbije Boris Tadićocenio je da na Kosovu nema države, godinu dana posle jednostrano proglašene nezavisnosti. „Za sve one koji žele realno da sagledaju situaciju na Kosovu, jasno je da tamo nema države“, rekao je Tadićjuče u intervjuu za francusku agenciju AFP. Prema njegovim rečima, prva godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti za Srbiju „predstavlja dan kada su vlasti Prištine na nezakonit način s tačke gledišta međunarodnog prava proglasile nezavisnost“. „Srbija ne prihvata i neće prihvatiti tu nezavisnost“, rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, zaštita ljudskih prava na Kosovu je „minimalna“, „kao što svedoči praktično nepostojeći broj Srba“ i drugih raseljenih koji su se vratili na Kosovo. Srbija, kao i brojne zemlje EU, pate zbog aktivnosti albanske mafije na Kosovu, koja je vrlo aktivna u švercu narkotika, posebno heroina, rekao je Tadić.

Ministar za KiM Goran Bogdanovićizjavio je juče da Srbija nikada neće odustati od svoje borbe za Kosovo.

– Kosovo je sastavni deo Srbije i jednostrana odluka privremenih institucija o proglašenju nezavisnosti u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244 i sa međunarodnim pravom – rekao je Bogdanović.

On je ocenio da je taj čin Prištine zakomplikovao odnose u regionu, Evropi, „moglo bi se reći i u svetu, a na samom Kosovu doveo do dodatnog uznemirenja među srpskim stanovništvom i pripadnicima nealbanskih zajednica“.

Bogdanovićje podsetio da je u proteklih godinu dana Srbija činila sve da tu proglašenu nezavisnost anulira, pre svega kroz Savet bezbednosti, kroz UN, i da je, prvi put, zabeležila dva velika uspeha – prihvatanje inicijative da ocenu legalnosti tog čina da Međunarodni sud pravde u Hagu i raspoređivanje misije Euleks pod uslovima o kojima se država Srbija dogovorila s UN.

– Naš stav prema tom pitanju je poznat. Mi ćemo se svim sredstvima, pre svega pravnim i diplomatskim, boriti da i dalje očuvamo Kosovo u sastavu Srbije – rekao je Boganović.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanovićizjavio je juče da će srpska zajednica ignorisati predstojeću proslavu godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Pokrajine. Ivanovićje ocenio da međunarodna zajednica mora da shvati da primena plana Martija Ahtisarija za ostvarivanje nezavisnosti nije moguća i da rešenje trenutne situacije nudi jedino plan u šest tačaka.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica poručio je da je godišnjica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova pravi povod da se „uputi upozorenje da nikada, nijedan predstavnik srpske vlasti ne sme da pregovara sa predstavnicima albanskih separatista“.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je juče da je prva godina kosovske nezavisnosti bila uspešna, iako je Kosovo dosad priznalo samo nekoliko desetina zemalja. U intervjuu agenciji Asošijeted pres, Tači je rekao da je uveren da će još mnoge zemlje vremenom priznati Kosovo.

Čestitke Obame, Milibanda i Elizabete II

Kosovski predsednik i premijer primili su čestitke američkog predsednika Baraka Obame povodom prve godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. Kako se navodi u poruci, SAD će nastaviti da podržavaju Kosovo u naporima da postane punopravna članica međunarodne zajednice. Britanska kraljica Elizabeta Druga i britanski ministar spoljnih poslova David Miliband čestitali su kosovskom predsedniku Fatmiru Sejdiju prvu godišnjicu nezavisnosti Kosova, saopštio je juče Forin ofis. „Kosovo i njegovi susedi na Zapadnom Balkanu dele zajedničke ambicije za evropsku buducnost… i Britanija je rešena da sarađuje sa svima u regionu na postizanju ovog cilja“, izjavio je Miliband. U pismu kosovskom predsedniku, kraljica Elizabeta Druga je uputila „najtoplije čestitke i najbolje želje za dobrobit i sreću narodima Kosova u nastupajućoj godini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari