I bivši predsednik Boris Tadić boravi u Njujorku, bio na gala večeri 1Printskrin Iks/B.Tadić

Boris Tadić, lider opozicione SDS i bivši predsednik Srbije, boravi u Njujorku gde je prisustvovao gala večeri posvećenoj Henri Kisindžeru.

Tadić je o ovome sam obavestio javnost preko platforme Iks (bivši Tviter).

„Privilegija mi je da prisustvujem odavanju počasti dr Henriju Kisindžeru za 2023. Svetsku državnu nagradu za životni doprinos međunarodnim odnosima na svečanosti Priziva savesti u Njujorku“, napisao je Tadić u objavi na engleskom jeziku.

U Njujorku je u toku i generalna debata i višednevno zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojoj prisustvuje mnoštvo svetskih državnika, uključujući i delegaciju Srbije.

Događaj na kome je Tadić bio organizovala je fondacija Fondacija Appeal of Conscience (Priziv savesti).

Kako se navodi na sajtu appealofconscience.org to međuverska organizacija posvećena verskim slobodama i ljudskim pravima čiji je predsednik i osnivač rabin Artur Šnajer.

Organizacija je uručila je nagradu Svetskog državnika za životni doprinos međunarodnim odnosima za 2023. bivšem državnom sekretaru Sjedinjenih Država Henriju Kisindžeru, a 58. godišnji priziv savesti (gala događaj) održan je 18. septembra, u hotelu Pjer u Njujorku.

„Imao sam sreću da radim sa svojim prijateljem dr Kisindžerom na mnogim inicijativama Priziva savesti tokom godina. Ponosan sam što sam dodelio ovu doživotnu nagradu čoveku koji je učinio toliko za našu naciju i svet“, rekao je na gala večeri Artur Šnajer.

Kisindžer je američki diplomata, politički teoretičar i geopolitički konsultant koji je služio pod predsedničkim administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade svetskog državnika su predsednici Fernando Henrike Kardoso, Lula da Silva, Mihail Gorbačov, Li Mjung Bak, premijeri Šinzo Abe, Dejvid Kameron, Stiven Harper, Džon Hauard, dr Manmohan Sing, Margaret Tačer, Li Sjen Loong, Mario Dragi kancelarka Angela Merkel Kristin Lagard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari