"Titula kao jedini motiv imenovanja": Sve funkcije Borisa Tadića 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Od univerziteta, preko svemirske kompanije, do kampanje o klimatskim promenama, Boris Tadić je poslednjih meseci došao do nekoliko različitih poslovnih angažmana. Iako ovakva imenovanja služe da pokažu da su te institucije kredibilni partneri, s obzirom na nedostatak ekspertize, može se zaključiti da je motiv imenovanja titula bivšeg predsednika Srbije.

Poslednjih meseci veliku pažnju javnosti izazvale su objave Borisa Tadića u kojima je pisao o svojim novim poslovnim angažmanima u inostranstvu i na međunarodnoj sceni. Kao neko ko je za vreme mandata predsednika Srbije bio opredeljen za evrointegracije i okrenut Zapadu, zanimljivo je da je većina njegovih trenutnih pozicija vezana za Kinu.

Prvi takav angažman koji je izazvao reakcije bila je predavačka pozicija na kineskom Pekinškom pedagoškom univerzitetu.

„Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv da budem profesor na katedri za Pojas i put na Pekinškom normalnom univerzitetu u Kini. Čast mi je i čast da svoje znanje i iskustvo na ovom studijskom programu podelim sa budućim diplomatama iz zemalja širom sveta“, napisao je Tadić maja ove godine na društvenoj mreži X.

Pre manje od nedelju dana portal bizlife.rs objavio je da će bivši predsednik Srbije biti imenovan na mesto nezavisnog neizvršnog direktora kompanije USPACE Technology Group, sa sedištem u Hong Kongu, koja se bavi uslugama u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija.

Kako su naveli u saopštenju kompanije, Tadić će zajedno sa novoimenovanim izvršnim direktorom i predsednikom Upravnog odbora, Benom Amorom, generalnim direktorom Arapske organizacije za informacione i komunikacione tehnologije, doprineti značajnom unapređenju međunarodne konkurentnosti kineske kompanije.

Kako su istakli, pozicija Borisa Tadića podrazumeva savetodavnu ulogu u kojoj će bivši predsednik razmatrati poslovne performanse i pružati strateške smernice, bez učestvovanja u svakodnevnom upravljanju kompanijom.

Nakon pisanja medija o Tadićevom angažmanu u svemirskoj kompaniji, korisnici društvenih mreža objavili su niz humorističkih montaža i slika na tu temu, što je Tadića navelo da odgovori na toliko interesovanje javnosti za njegovu novu poziciju.

Iako je naglasio da su ga „kreativne reakcije iskreno nasmejale“, dodao je da se radi samo o jednom od mnogih sličnih poslovnih angažmana te da je „komično kako mediji tendenciozno selektuju koje da objavljuju, a koje da potpuno ignorišu“.

„Budite pametniji od toga, makar onoliko koliko ste duhoviti“, napisao Tadić.

U poslednjoj objavi na društvenoj mreži X, Tadić je objavio da je imenovan za ambasadora Zelene digitalne akcije, koja za cilj ima poboljšanje saradnje različitiha aktera u polju klimatskih promena, i predstavljanje digitalnih rešenja kao glavnih za taj problem.

„Velika mi je čast da kao ambasador Zelene Digitalne Akcije u okviru Međunarodne telekomunikacione unije i Ujedinjenih nacija, imam mogućnost da doprinesem promovisanju značaja digitalizacije u ovoj oblasti i isticanju ove važne teme na ovogodišnjem COP29“, napisao je Tadić.

Nedostatak ekspertize otvara mnoga pitanja

Komentarišući različita imenovanja bivšeg predsednika Srbije, Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders-a za Evropu, kaže da je veoma teško generalizovati ih jer su situacije i motivi uvek prilično različiti.

"Titula kao jedini motiv imenovanja": Sve funkcije Borisa Tadića 2
foto FoNet/Medija centar

„Najveći broj imenovanja u različitim upravnim, savetodavnim i sličnim odborima ili za ambasadora je najčešće volonterske prirode za onoga ko je imenovan“, pojašnjava Miletić, ali dodaje da to služi i organizaciji ili instituciji koja te ljude imenuje, kako bi pokazala da je kredibilan partner i neko kome se može verovati.

Naš sagovornik tvrdi da u većini slučajeva Upravni odbori imaju ulogu u planiranju i kontroli, ali da sve to pretpostavlja ekspretizu onog ko je imenovan.

„Slično je i kada se pozivaju gostujući predavači na bilo koji od univerziteta ili neku od poznatijih konferencija“, tvrdi Miletić.

Ipak, sagovornik Danasa tvrdi da je jasno da je jedini motiv imenovanja njegova titula jer je zanimljivo i zvučno imati za stolom ili govornicom bivšeg predsednika države.

„Verujem da većina onih koji će ga slušati ne zna baš puno o Srbiji, niti o tome kolika je njegova trenutna politička „težina“. Međutim, pitanje je da li su sve ove nove funkcije deo nekog šireg dogovora, budući da deluje da nisu volonterske“, ističe Miletić.

Tome u prilog, tvrdi on, govori i nedostatak ekspertize za ova imenovanja koji otvara mnoga pitanja vezano za motive onih koji ga angažuju.

„Ovakva imenovanja retko imaju negativnog ili pozitivnog uticaja po neku zemlju, budući da se radi o bivšim predsednicima koji najčešće nemaju previše uticaja. Izuzetak su slučajevi kada se bivši predsednici imenuju na pozicije gde zaista postoji jasan cilj poput priprema nekog novog međunarodnog ugovora ili konvencije, ili mirovni pregovori kakve smo imali prilike da vidimo i na Balkanu“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari