Borko Stefanović iz Pariza o krađi izbora u Srbiji: Međunarodna istraga je već počela 1Foto FoNet Milica Vučković

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je za N1 da je nakon izvešataja ODIHR-a i OEBS-a, sasvim jasno da su u Srbiji izbori bili potpuno neregulani. „Međunarodna istraga je počela, ona se odvija, ona se sprovodi višestruko, i kroz OEBS i kroz Savet Evrope“, naglasio je.

Stefanović je rekao da su razgovori predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“ sa francuskim zvaničnicima u Parizu, bili „jako sadržajni, dobri i pozitivni.“

„Razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Jelisejske palate koji se bave Balkanom i Evropom, ali i sa predstavnikom predsenika Emanuela Makrona za Zapadni Balkan. Imali smo mnoštvo satanaka u francuskom Senatu, i u njihovoj parlamentarnoj skupštini“, rekao je Stefanović uključujući se iz Pariza u Novi dan TV N1.

Prema njegovim rečima, sada je sasvim jasno nepodeljeno uverenje, koje je potvrđeno izveštajem ODIHR-ove misije, da su izbori u Srbiji bili potpuno neregulani.

„Uprkos ovim smešnom, bezuspešnom ali opasnom pokušaju spina vlast, a pre svega od strane premijerke i samog predsednika, istraga posledica onoga što se desilo na izborima 17. decembra u Srbiji je počela, ona se odvija, ona se sprovodi višestruko, i kroz OEBS i kroz Savet Evrope“, istakao je.

„Preporuke ODIHR-a ispuniti pre prvih sledećih izbora“

Kako je naveo, na satancima u Francuskoj utvrđena je neophodnost da vlast u Srbiji ispuni sve preporuke OEBS-a koje je trebalo da ispuni još pre godinu i po dana.

„U tom smislu ne postoji mogućnost da Srbija ima demokratske i slobodne izbore u skladu sa evropskim standardima bilo kada, dakle to je važno ispuniti pre prvih sledećih izbora“, rekao je Stefanović

Sada kada se izveštaj dogodio, i kada je, kako je rekao, u potpunosti stoprocentno potvrdio neregularnosti izbora, potpredsednik SSP-a smatra da suštinski ne postoji nikakav politički organ i logistički izgovor za nesprovođenje istrage.

„Sada je samo pitanje u kom obimu, u kom formatu, i u kom mandatu će se to desiti, ali desiće se“, uveren je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari