"Vučić od Srbije pravi malu srednjeameričku državu iz 50-ih godina": Stefanović ima poruku za nemačkog poslanika oko litijuma 1foto FoNet Aleksandar Barda

“Stranka slobode i pravde je energično protiv projekta litijum, protiv kopanja te rude u Srbiji zato što je potpuno jasno da ne postoje nikakve garancije, nikakvi jasni pokazatelji da će biti zaštićeno zdravlje ljudi. Mislim da je to najvažnija stvar. Druga stvar je to što mi imamo korumpiranu i nesposobnu vlast, nekompetentu vlast, samim tim mi nemamo nikakve garancije da su oni sposobni da vrše nadzor i da sprovedu taj projekat i da spreče zagađenje vode, vazduha i zemlje to jest ugrožavanje zdravlja ljudi” rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović za N1.

Stefanović je rekao da su građani svedoci da je vlast napravila i pravi od Srbije, malu srednjeameričku državu 50-ih godina, “banana republiku” koju daje na tepsiji i kao kusur baca pred velike kompanije „gde mi sa jedne strane postajemo vlasništvo tih kompanija, da naša budućnost postaje vlasništvo tih kompanija bez bilo kakvih jasnih pokazatelja da će biti zaštićeno zdravlje ljudi“, navodi se u saopštenju SSP-a.

“Poslanik CD-u, Kuban koji je bio ovde, koji je izvestilac te partije za Srbiju u Bundestagu, je čovek koji je deo lobističke strukture i ja bih mu i sada poručio da obzirom na mnogo veće količine litijuma u Nemačkoj da vidimo kako oni to kopaju i na koji način oni štite zdravlje ljudi, pa da onda prepoznaju u nama nešto pozitivno kada odnarođena vlast to isto pokušava” istakao je Stefanović.

Stefanović je ocenio da je plan Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke da ovde živi jeftina radna snaga i 5% prebogatih naprednjaka.

“Niko nije protiv rudarenja u Srbiji, mi smo protiv toga da se to radi na način da se zagadi životna sredina, tj zdravlje ljudi i da se istovremeno to sprovodi od korumpirane vlasti kao rezultat korumpiranog procesa gde je neko uzeo pare, neko je očigledno uzeo debele pare, zato što istovremeno imate naslove i tekstove u vodećim svetskim listovima koji promovišu projekat Jadar, istovremeno imate podršku za sada, malih, neuticajnih i srednjih struktura politike na zapadu i sa treće strane imate vlast koja je potpuno nekompetentna” poručio je Stefanović.

Stefanović je naglasio da je pozicija sada “veoma crno-bela”, da je posledica toga stvaranje neverovatne krize u Srbiji iz koje se neće izaći do momenta kada ova vlast ne ode u istoriju.

“Siguran sam da vlast koja je isto uradila za Kosovo i Metohiju kada sve dogovori, sve preda, onda izađe Vučić na televiziju, i smirenim glasom u pauzama svog telešop pojavljivanja, kao trgovački putnik zove na nekakav dijalog o nečemu što je već dogovorio pri čemu građani treba da uvide da su oni taj projekat navodno zaustavili, ako ste zaustavili i doneli neku regulativu da toga nema, uklonili taj plan sa dnevnog reda i sad kažete biće do 2028. Dakle ili lažete ili je neko uzeo pare da promenite odluku, drugim rečima, drže celu zemlju kao taoce, oteli su nas i prodaju nas kao tablu stiropora” istakao je Stefanović i zaključio da će Stranka slobode i pravde podržati sve proteste i da će se boriti u Skupštini protiv ovog projekta jer “miriše i oseti se snažno na korupciju”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari