Borko Stefanović na sastanku sa Piterom Brukom kritički o radu Vlade, o nedostatku slobode i atmosferi mržnje 1foto M.K./ATAImages

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas u parlamentu sa irskim državnim ministrom za Evropu Piterom Burkom o evropskim integracijama Srbije, kao i o aktuelnoj situaciji u Srbiji i Evropi.

Kako se navodi u skupštinskom saopštenju, Stefanović je izneo kritičke osvrte na rad Vlade i nedostatak sloboda i atmosferu mržnje i podela koje vlast kreira.

On je dodao da, pored toga, postoji i nerešeno pitanje u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i činjenica da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Iako je Srbija deklarativno posvećena sticanju članstva u EU, zvanično vlast ne čini ništa na tom putu“, naveo je Stefanović i ukazao da je podneo skupštini Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU u vidu restriktivnih mera prema Rusiji, koji nije usvojen na Odboru za spoljne poslove.

On je dodao da „ukoliko Srbija ne usaglasi svoju spoljnu politiku sa evropskom, ostaće na pogrešnoj strani Evrope“ i istakao da će time izgubiti mogućnost da štiti svoje vitalne nacionalne interese po pitanju Kosova i Metohije.

Stefanović je u razgovoru istakao da je neophodna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i da niko od političkih aktera u Srbiji nije spreman da prizna nezavisnost Kosova, ali da treba rešavati sva otvorena pitanja i obezbediti normalan život za sve koji žive na području Kosova i Metohije.

Stefanović je ukazao i na destruktivno ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija i na neophodnost da odmah povuče policijske snage sa severa Kosova, kao i da se formira Zajednica srpskih opština.

Piter Burk je istakao da snažno podržava proširenje EU i članstvo Srbije i celog Zapadnog Balkana u ovoj organizaciji, radi mira, stabilnosti i napretka ovog regiona, posebno u okolnostima postojeće geostrateške situacije u Evropi i rata u Ukrajini.

Naveo je da je bitno i da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari