Borko Stefanović: Neke organizacije vode paralelnu diplomatiju 1foto: FoNet/Milica Vučković

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da su se zemlje regiona u međusobnim odnosima „vratili ne tri, nego 30 koraka unazad“ i da je saradnja među državama regiona kao na početku devedesetih godina prošlog veka.

Popov je na konferenciji na kojoj je Igmanska inicijativa, mreža nevladinih organizacija Dejtonskog četvorougla, predstavila Indeks regionalne saradnje, ukazao da u ovom regionu ako „nešto može da krene po zlu – krenuće po zlu“.

Tačna je konstatacija o kriminalu za vreme rata i sankcija, ali tada su sarađivali kriminalci, privrednici i nevladine organizacije, istakao je Popov.

On je naglasio da su pojedine inicijative, kao Otvoreni Balkan, ili lični odnosi predsednika Srbije i premijera Mađarske, amortizovali neke od situacija, poput pokazivanje karte Velike Albanije ili postavljanja Hortijeve biste u parlamentu u Budimpešti.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljnu politiku Borko Stefanović ocenio je da te organizacije vode „paralelnu diplomatiju“ i daju jasan uvid u sve nedostatke, probleme, prereke u regionalnoj saradanji, ali i rešenja za prevazlaženje višedecenijskog hoda u mestru.

Oslobodili smo se tih ratnih senki, događaja, konflikata, ali ne inacionalizma, podela i podrozrenje i parohijalnog odnosa koji imaju sve zemlje, zagledane u sopstveni pupak, istakao je Stefanović.

Šef Misije OEBS Jan Bratu pohvalio je veliku snagu, hrabrost i odgovornost organizacija da deluju koz tu inicijativu.

Vi ste hrabri u najtežim vremenima. Vremena su još teška, ne kao ranije, ali hrabrost nastavlja da bude potrebna, kao i angažovanost novih generacija, rekao je Bratu.

Važno je, ocenio je on, da mladi preuzmu odgovornst, ali to me pomalo i brine.

Vi imate prijatelje u zemljama bivše Jugoslavije, imate duboko prijateljstvo, a mladi ljudi to nemaju. Ako govorimo o mladima na Kosovu, oni više i ne govore isti jezik, kao što je bio slučaj s njihovim roditeljima, ocenio je Bratu.

Komunikacija postaje sve teža, politički problemi nisu rešeni, a to je recept za probleme u budućnosti. Žao mi je što ovo kažem, ali moramo biti realistični, razumeti kontekst i razgovarati o tome, rekao je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari