Borko Stefanović o plakatima protiv predavača na FPN: Nastavak kampanje mržnje prema svima koji su spremni da iskažu svoj stav 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Najoštrije osuđujemo lepljenje plakata uvredljivog sadržaja kojima se ugrožava bezbednost docentkinje Jelene Lončar, docenta Stefana Surlića, vanrednog profesora Marka Vekovića i to samo zato što su hteli da razgovaraju sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Prištine, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, a saopštila SSP.

On je naveo da je ovo nastavak kampanje mržnje usmerene prema svima koji su spremni da javno iskažu svoj stav, a za šta odgovornost snosi režim koji već čitavu deceniju upotrebljava ovakva sredstva u borbi sa neistomišljenicima ili onima za koje samo pomisle da su njihovi neistomišljenici.

– Upozoravamo da je od teških reči i verbalne agresije koja dominira našim javnim prostorom, a koju redovno koriste državni funkcioneri, ali i pojedini poslanici, samo mali korak do fizičke agresije čije tragične posledice smo svi već videli. Stranka Slobode i pravde zahteva da se odmah zaustavi ovaj svojevrstan rat plakatima protiv profesora, ali i svih drugih u Srbiji, kao i da nadležni identifikuju sve koji se bave ovim aktivnostima i sankcionišu ih u skladu sa zakonom. Takođe zahtevamo da se svi politički akteri oglase i osude ove necivilizacijske pojave – kazao je on.

Kako je zaključio, pravo na drugačije mišljenje, tolerancija i otvorenost jesu vrednosti koje su duboko ukorenjeni u našem narodu i mi za njih nikada nećemo prestati da se borimo, jer su one temelj modernog evropskog društva koje želimo da izgradimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari