Borko Stefanović očekuje da se o njegovom predlogu rezolucije o sankcijama Rusiji izjasni MSP 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Očekujem da se pre zakazivanja same sednice Odbora za spoljne poslove izjasni Ministarstvo spoljnih poslova, da da neku vrstu ekspertskog viđenja teksta predloga rezolucije, kaže Borko Stefanović, predsednik Odobra i poslanik Ujedinjenih, za Radio Slobodna Evropa, upitan da li će ovo skupštinsko telo razmatrati njegov predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji.

„Mislim da je to legitiman zahtev od strane skupštinskog Odbora. Ponavljam, ja sam predao ovaj predlog u proceduru kao narodni poslanik. Svaki narodni poslanik ima pravo da podnese bilo koju inicijativu. Predao sam jer verujem da je to najbolji put za Srbiju i njenu budućnost. Neki drugi poslanici i druge poslaničke grupe verovatno imaju drugačije viđenje što ih ne ometa da podnesu sopstvene predloge bilo predsedniku Skupštine, bilo Odboru“, kaže Stefanović u intervjuu za RSE.

Na konstataciju RSE da su od 17 članova Odbora čak 14 iz redova vladajućih stranaka koje nisu za uvođenje sankcija Rusiji, te da li je realno očekivati da se raspravlja o Rezoluciji, Stefanović odgovara:

„Ja verujem u to zato što smatram da smo na ovaj način vratili Skupštinu u proces. Skupština je najviši zakonodavni organ naše države i mesto koje reflektuje volju građana na najviši način, uz mesto predsednika Srbije. Ovo je mesto na kome o tome treba da se raspravlja i odlučuje. Da li će se odlučiti na jedan ili drugi način, to je na volji poslanika, koje su birali građani. Na nama je bilo da damo predlog kao što uvek radimo. Verujemo da Srbija koja je u izolaciji, Srbija koja je na pogrešnoj strani, virtuelnog novog Berlinskog zida koji se gradi u Evropi, nema budućnost. Takva Srbija dolazi u opasnost da ponovo bude država parija (izolovane države koju ne prihvata međunarodna zajednica).“

Upitan o tome što su stranke parlamentarne desnice poput Dveri tražile njegovu smenu zbog predloga Rezolucije, Stefanović odgovara da je to legitimno.

„Ne očekujem, niti sam ikad očekivao da stranke ekstremne desnice kažu da je ovo dobra inicijativa. Znate, ja bih se zabrinuo da jeste. Pozadina toga je optužba da mi imamo dogovor sa vlašću da podnesemo ovu inicijativu. To ne može biti ni blizu istine. Jer da vlast želi da podrži ovu inicijativu, vlast bi ovu inicijativu na neki način stavila u proceduru. Vlast bi se sigurno izjasnila. Zašto bi vlast pravila dogovore sa opozicijom o nečemu ovakvom? Oni imaju svu snagu i mogu bilo kad, bilo šta slično da predlože ili ne predlože. Oni se odlučuju za ovo drugo. Zašto smo mi gotovo poslednja zemlja na evropskom kontinentu, osim Belorusije i Turske, koja nikakve restriktivne mere nije uvela prema Ruskoj Federaciji. Mislim da treba da se raspravlja na Odboru, da je to legitimno kao što je legitimno da se raspravlja i o njihovom predlogu rezolucije koji traži zabranu uvođenja sankcije bilo kad, bilo kome“, kaže Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari