"Šokirani smo i uvređeni": Borko Stefanović uputio otvoreno pismo šefu misije OEBS u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović obratio se danas otvorenim pismom šefu Misije OEBS u Srbiji Janu Bratu u kome kaže da su u toj stranci šokirani i uvređeni izjavom u kojoj su podvučeni „značajni napori Srbije u unapređenju reforme pravosuđa, kao i anti-korupcijski napori i potiskivanje organizovanog kriminala“.

Bratu je to, kako Stefanović podseća u pismu, rekao tokom sastanka sa ministarkom pravde Srbije Majom Popović.

„Ne uspevamo da sa Vama delimo Vaš očigledno zamagljen pogled i pitamo se o čemu u stvari govorite? Zar ne vidite tekuću opstrukciju i odugovlačnje krivičnog procesa za slučaj Jovanjica sa ciljem zaštite čoveka bliskog režimu? Zar ne vidite krivični proces protiv bivše državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović i organizovano propuštanje da se naprave i minimalni napreci u ovom slučaju“, upitao je Stefanović.

On je Bratua upitao i gde vidi ‘anti-korupcijske napore i dodao da je „notorna činjenica i istina da je režim SNS doneo specijalni zakon kojim je onemogućena svaka javna procedura i tenderi sa namerom da potroše više od 17 milijardi evra na projekat EXPO u mraku, uz omogućavanje pronevere visokog nivoa“.

„Zar ne znate da je Srbija pod ovom vlašću među tri najkorumpiranije države Evrope? Vi ste sigurno upoznati sa činjenicom da su režim SNS i Aleksandar Vučić sproveli i organizovali veliku negativnu medijsku kampanju protiv Vaše (OEBS/ODIHR) misije tokom i nakon pokradenih izbora decembra prošle godine“, dodao je zamenik predsednika SSP.

Dodao je i da je ta kampanja „organizovana i od strane ministara iste Vlade“ koju Bratu hvali.

„I čiji kabinet čine i dva ministra koji su na Crnoj listi zbog veza sa organizovanim kriminalom, Vulin i Nenad Popović“, kazao je Stefanović.

Ocenio je i da je Misija ODIHR „potvrdila kroz svoje izveštaje ogromne neregularnosti i krađu izbora u Srbiji od strane SNS režima”.

“Nameštanje i krađa izbora su majka svake korupcije i sigurni smo da to znate. Nijedna od institucija Srbije nije reagovala na ove dokazane i potvrđene nalaze pokradenih izbora i pored toga i svih događaja, Vi hvalite i dajete podršku režimu u Srbiji u njihovoj borbi i naporima protiv korupcije i organizovanog kriminala”, upitao je Stefanović.

Zaključio je da je na taj način Bratu ponizio „časnu ulogu organizacije koju predstavlja u Srbiji“.

“Uzimajući u obzir da ovo nije prvi put da se suočavamo sa sličnim problemima i velikim prelaženjem granica Vašeg mandata u senci neverovatne podrške i hvale korumpiranog, nedemokratskog i anti-evropskog režima, bićemo prinuđeni da o navedenom obavestimo Vašu centralu”, poručio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari