Borko Stefanović razgovarao sa direktorom ODIHR 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas u Beogradu s direktorom Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Mateom Mekačijem, o nastavaku saradnje.

Članovi Odbora za spoljne poslove i Mekači su zaključili da je Srbija prešla veliki put u procesu reformi, saopštila je Skupština Srbije.

Mekači je istakao da ODIHR decenijama prati i daje preporuke za unapređenje izbornog procesa, jačanja demokratskih institucija i sprovođenja reformi u raznim oblastima u Srbiji.

On je dodao da ODIHR prati i predizborne procese, te zastupljenost političkih kampanja u medijima, što daje širu sliku kada je reč o izbornim procesima i da ne postoji zemlja koja nema oblast koju može da unapredi, te da se demokratija vremenom menja.

Stefanović je rekao je da Srbija s punom pažnjom prati izveštaje i preporuke ODIHR i u skladu s njima unapređuje načela demokratije.

Ukazao je da standardi demokratije i slobodnih izbora nisu u Srbiji na potrebnom nivou, te nebrojeno elemenata treba unaprediti.

Stefanović je rekao da Srbija pored velikih napora nije uspela da sprovede predsedničke i parlamentarne izbore na teritoriji Kosova, što je u suprotnosti sa principima zaštite demokratskih prava svih građana među kojima i tamošnjih 100.000 srpskih birača.

Stefanović je rekao da politička situacija u Evropi utiče i na Srbiju i na region i da je njegov stav da je za Srbiju najbolje da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije.

Rekao je da javnost još nema uvid u francusko-nemački dokument koji je predložen za normalizaciju odnosa s Kosovom, što šteti i poziciji Srbije kada je u pitanju njena borba za nacionalne interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari